Wie de school binnen wil gaan komt eerst door de bibliotheek.
Wie de school binnen wil gaan komt eerst door de bibliotheek. PR

Vernieuwde bibliotheek Brede School Omnibus vergroot leesplezier leerlingen

27 mei 2021 om 10:01 Onderwijs

AMSTELVEEN Brede School Omnibus heeft haar schoolbibliotheek uitgebreid en vernieuwd. Zo kunnen alle leerlingen met nog meer plezier (leren) lezen. De school schafte onlangs voor duizend euro nieuwe boeken aan. 

“Ieder jaar komen er nieuwe en actuele(re) boeken bij. Investeren in lezen werpt zijn vruchten af. Het leesresultaat van de leerlingen verbeterde de afgelopen jaren zienderogen”, zegt Eefje van ’t Hoff, leerkrachtgroep 6 en taal-leescoördinator.  

In Nederland leven veel culturen en religies naast elkaar. Ook de populatie op Brede School Omnibus is gevarieerd. Voor veel leerlingen is het Nederlands niet hun moedertaal. Om kinderen te stimuleren de Nederlandse taal goed te leren, zette de school zelf een schoolbibliotheek op. Die is onlangs uitgebreid met financiële steun van Rabobank Amstel en Vecht, die 500 euro bijdroeg. De andere helft van het totaalbedrag investeerde de school zelf.  

VREEDZAAM Omnibus is een vreedzame school. Dit betekent dat de school werkt met een sociaal-emotionele methode die verschillen tussen kinderen overbrugt. “Een andere achtergrond of een ander geloof vinden we mooi en interessant; we willen daarover van elkaar leren. Dat geldt voor zowel de leerlingen als de leerkrachten. Het is niet voor niets dat ons motto ‘Op Brede school Omnibus schrijven wij ons eigen verhaal!’ is. Zo zorgen we samen voor een fijn pedagogisch klimaat”, vertelt Eefje.

WOORDENSCHAT Sinds dit schooljaar staat de rol van de bibliotheek op school letterlijk en figuurlijk centraal. Je loopt er namelijk doorheen om de school binnen te gaan. Met de bibliotheek wil de school haar leerlingen maximale mogelijkheden bieden tot ontwikkeling. Ieder jaar breidt de school het assortiment uit en dat werkt: het leesresultaat van de leerlingen verbeterde de afgelopen jaren flink. Daarnaast wil de school de kinderen prikkelen om te leren door te nieuwe dingen te ontdekken. “Iedere ochtend start de school met stil lezen. Een belangrijke reden dat ze dit doen is omdat uit onderzoek blijkt dat kinderen hun woordenschat met duizend woorden per jaar vergroten wanneer ze dagelijks zo’n 15 minuten lezen. Daar komt bij dat leerlingen zelf steeds enthousiaster worden over lezen en dolgraag hun boeken omwisselen voor nieuwe”, zegt Eefje van ‘t Hoff.  

DIVERS De nieuw aangeschafte boeken zijn heel divers, er is voor elk kind iets interessants te lezen. Door de sponsoring van de Rabobank staan er nu boeken in de schoolbieb over omgaan met geld en gezonde voeding. “Daarnaast hebben we nieuwe boeken uit series, zoals De waanzinnige boomhut, Het leven van een loser en de nieuwste boeken uit de serie van Tom Groot.” Omdat veel leerlingen een andere achtergrond hebben, zijn er ook nieuwe boeken over religie aangeschaft: van informatieve boeken over de Islam, het Jodendom en Boeddhisme tot verhalende boeken over vluchtelingen, zoals Planeet Omar en Ademloos. 

STRIPBOEKEN Ook zijn er nieuwe stripboeken aangeschaft. Met deze variatie hoopt de school leerlingen herkenning te bieden en ze nieuwe dingen te leren. “In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn stripboeken ook zeer geschikt om te leren lezen. Met name voor beelddenkende kinderen of kinderen die lezen minder leuk vinden biedt dit uitkomst”, vertelt Eefje. “De school is blij met de nieuwe boeken, maar we vinden het vooral leuk dat de kinderen staan te popelen om de nieuwe boeken te lezen!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie