Locatie De Zwarte Kat.
Locatie De Zwarte Kat. PR

Raad akkoord met omstreden bouwplan voor De Zwarte Kat

22 mei 2021 om 15:30 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Een meerderheid van de gemeenteraad gaat in de vergadering op 2 juni akkoord met plannen voor de bouw van villa’s op de plek van het vroegere café De Zwarte Kat aan de Amsteldijk-Zuid. Met steun van VVD en D66, en een schoorvoetende PvdA is er een (coalitie)meerderheid voor het plan. De oppositie is kritisch, maar laat het op 2 juni bij stemverklaringen.

Op de agenda van de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) stond donderdag de voorgestelde wijziging van het bestemmingsplan voor het stukje Amsteldijk-Zuid als hamerstuk vermeld, dat wil zeggen: niet nodig om te bespreken. Maar de commissie wilde er toch over praten en bewoners van de Amsteldijk-Zuid zaten donderdagavond vier personen sterk achter hun beeldscherm klaar om digitaal in te spreken. Bewoonster Sandra Meulenbelt kondigde alvast aan dat ze bij de Raad van State in beroep gaan.

VILLA’S Het plan voorziet in het slopen van de vroegere Zwarte Kat en het bouwen van drie dure villa’s. Omwonenden willen De Zwarte Kat behouden, liefst als horeca, en vinden de villa’s hier niet passen. Zij hadden graag meer aandacht gezien voor alternatieven en uitten veel kritiek op de inspraakprocedures. “Pas toen de gemeente een vergunning klaar had werd duidelijk wat voor onzalig plan dit was,” aldus bewoner Henk Jurriën. De gemeente ondervindt de laatste tijd veel kritiek op de inspraak bij bouwprojecten. Er komt een nieuwe aanpak, maar het project De Zwarte Kat is nog op de oude manier afgehandeld. Volgens wethouder Floor Gordon is de inspraak evengoed wel zorgvuldig verlopen. Bewoners zeggen ter plekke nooit mensen van de gemeente te hebben gezien, maar Gordon verklaarde er meermalen te zijn geweest en haar ambtenaren ook. “Het is niet zo dat er alleen van achter de tekentafel is gewerkt,” zei ze.

TWIJFELS Behalve over de participatie had de oppositie ook twijfels of grote huizen wel passen in dit landelijke gebied en onderstreepte zij het historische karakter van De Zwarte Kat. En als er al heel lang horeca op deze plek was, waarom kan dat dan nu niet meer? Denkt de gemeente wel mee met omwonenden? Of alleen met de ontwikkelaar?

Wethouder Gordon zei: “Als u mij in mijn hart kijkt, dan zou ik graag de horecabestemming behouden. Maar we hebben onderzoek laten doen en het bleek dat horeca hier niet haalbaar is. We hebben ook laten onderzoeken of het gebouw monumentwaardig is. Dat was niet het geval. Ook dat is een reden om hier voor nieuwbouw te kiezen. Het plan voldoet aan alle geldende kaders voor dit gebied en dat zijn er nogal wat: bestemmingsplan, beeldkwaliteitsplan, provinciale regelgeving. Het is ingewikkeld. Maar de provincie en experts die de regels goed kennen, zeggen dat deze drie woningen hier goed passen.”

AVA-raadslid Michel Becker bepleitte bespreking van het plan in de raad op 2 juni, maar kreeg daarvoor geen steun. Daarmee gaat het voorstel nu wél als hamerstuk naar de raad.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie