Afbeelding
Pixabay

Gemeente en gebruikers Amstelveense bodem willen meer regie op ondergrond

20 mei 2021 om 12:30 Overig

AMSTELVEEN De gemeente is samen met gebruikers van de Amstelveense bodem een traject gestart om meer inzicht te krijgen in het gebruik van de ondergrond. De druk op de boven- én ondergrond neemt toe. Meer regie is daarom nodig. In een concept-visie Ondergrond Amstelveen is beschreven wat er nodig is om de ondergrondse ruimte optimaal en integraal te benutten. De concept-visie ligt voor eenieder ter inzage en daar kan op worden gereageerd.

OPTIMAAL RUIMTEGEBRUIK De gemeente staat de komende jaren voor grote uitdagingen in het fysieke domein als het gaat om het toevoegen van woningen, de energietransitie (met nieuwe netwerken), klimaatadaptatie en de mobiliteitsopgave. De bovengrondse veranderingen hebben gevolgen voor het ruimtegebruik en de infrastructuur van de ondergrond. Bovendien heeft toenemende ruimtelijke druk boven- én ondergronds ook gevolgen voor de kwaliteit van de openbare ruimte. Wethouder Floor Gordon (duurzaamheid, groenbeheer, ruimtelijke ordening): “Amstelveen wil haar ambities in samenhang waar maken en ook haar groene kwaliteiten behouden. Een visie op de ondergrond is daarvoor dringend nodig.” 

UITVOERINGSAGENDA Zowel binnen de gemeente als bij nutsbedrijven en marktpartijen bleek behoefte aan meer regie op de ondergrond. De mate van regie is afhankelijk van de locatie. Gebieden waar zowel parkeren, wateropvang en warmteleidingen een plek in de ondergrond opeisen, vereisen een striktere regie. In die gebieden zullen in een vroegtijdig stadium de ondergrondse en bovengrondse voorzieningen op elkaar worden afgestemd. Ook wil de gemeente er voor zorgen dat door toevoeging van functies de kwaliteit van de bodem niet achteruit gaat. Tot slot komt er bij de inrichting van de openbare ruimte meer samenhang tussen de boven- en ondergrondse functies. Zo komen er standaard straatprofielen die anticiperen op de energietransitie.

TER INZAGE Het college van B en W heeft de concept Visie en Uitvoeringsprogramma Ondergrond Amstelveen vrijgegeven voor inspraak. Dit betekent dat iedereen met ingang van 20 mei tot en met 30 juni het concept kan inzien en daarop kan reageren. Zie voor meer info www.amstelveen.nl/ondergrond.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie