Afbeelding
Cobra Museum

Amstelveen stopt in 2024 vaste subsidierelatie Cobra Museum, daarna vooral steun per project

14 mei 2021 om 13:08 Kunst

AMSTELVEEN Gemeente Amstelveen beëindigt met ingang van 1 januari 2024 de langlopende vaste subsidierelatie met het Cobra Museum. Het museum krijgt nu jaarlijks 1,2 miljoen euro subsidie. Het college van B en W wil in de cultuursector overstappen op een flexibeler subsidiestelsel waarbij instellingen meer projectmatig en minder structureel worden ondersteund. Het Cobra Museum staat er al langer financieel slecht voor.  Het college heeft het bestuur en de directeur van het museum laten weten mee te willen denken over een financieel zelfstandiger en toekomstbestendig concept voor de instelling.  

Van december 2007 tot 1 juli 2020 bestond er een overeenkomst tussen het Cobra Museum en de gemeente waarin de financiële ondersteuning van het museum geregeld was. Sinds 1 juli 2020 heeft het Cobra Museum een reguliere subsidierelatie in de vorm van een jaarlijkse subsidie. Daar komt nu met ingang van 2024 een einde aan. Wethouder Herbert Raat (Cultuur) heeft de directie en het bestuur van het museum hierover op 19 april geïnformeerd.

TOEKOMSTSCENARIO’S Het Cobra Museum krijgt de tijd om al dan niet samen met de gemeente, verschillende toekomstscenario’s te onderzoeken om een overtuigend, toekomstbestendig meerjarenplan voor het museum te ontwikkelen. Indien de gemeente daar voldoende aanleiding toe ziet, kan dan volgens B en W een beter passende subsidiesystematiek worden aangeboden. Door de beëindiging van de huidige subsidierelatie kan ook eenvoudiger worden aangesloten op het toekomstig gewijzigde subsidiestelsel van de gemeente, waar de gemeenteraad eind dit jaar over beslist. 

CORONACRISIS Het college heeft het Cobra Museum ook per brief op de hoogte gesteld van het besluit. Daarin geven B en W ook aan zich ervan bewust dat coronacrisis sinds het voorjaar van 2020 voor verdere onzekerheden heeft geleid voor het Cobra Museum. Door de beëindiging van de vaste subsidierelatie nu al aan te kondigen, krijgt het museum volgens het college echter voldoende tijd om van de door coronamaatregelen ontstane schade te herstellen.

De herijking van de subsidierealtie met het Cobra Museum was ook al in het coalitieakkoord 2018-2022 opgenomen. Daarin staat dat de gemeente verwacht dat de grote culturele instellingen innovatiever en bedrijfsmatiger gaan werken. Het akkoord vermeldt ook dat het college wil overstappen op meer projectmatig subsidiëring en stimulering van nieuwe initiatieven.

MEERJARENPLAN In 2018 werd ook de gemeente vastgesteld dat het Cobra Museum financieel een neerwaartse trend liet zien. Na overleg is afgesproken dat het museum financieel orde op zaken zou stellen en de lokale binding zou vergroten. De uitvoering daarvan kwam vorig jaar echter door de coronacrisis tot stilstand. Volgens het college heeft de gemeente tot op heden geen overtuigend meerjarenplan van het Cobra Museum ontvangen dat 10 tot 15 jaar actueel zou zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie