Afbeelding
Unsplash

Belang van begrafenissen

7 mei 2021 om 11:10 Partnercontent

Een belangrijke stap bij het rouwen is het uiten van de emoties die met de dood gepaard kunnen gaan: woede, schuldgevoelens, angst, verdriet en depressie. Een begrafenis geeft rouwenden een plek om die gevoelens te uiten. Begrafenissen stimuleren rouwenden om over de overledene te praten, een van de eerste stappen om de dood te accepteren. De uitvaart brengt een gemeenschap van rouwenden samen die, door elkaar te steunen, zichzelf door een moeilijke periode heen kunnen helpen. Tegenwoordig herdenken mensen over de hele wereld hun dierbaren met ceremonies die hun religieuze of culturele houding ten opzichte van de dood weerspiegelen. Net zoals we rituelen hebben voor andere passages in het leven, zoals diploma-uitreikingen en bruiloften, hebben we een ritueel nodig voor de dood - een van de belangrijkste passages van alle passages. Begrafenissen erkennen gewoon niet dat een leven is geëindigd; ze erkennen dat er een leven werd geleefd. Ze bieden overlevenden de kans om samen te komen en te herinneren wat voor hen belangrijk was in het leven van de overledene: zijn of haar prestaties, vriendschap, begeleiding of liefde.

Emotie en verdriet

Verdriet is een proces dat we allemaal moeten doorlopen. De fasen zijn typisch shock, ontkenning, schuld, woede, depressie en uiteindelijk acceptatie. De begrafenis is een sleutelfactor om mensen te helpen het hoofd te bieden aan de dood van een vriend of geliefde. Een uitvaart- of herdenkingsdienst is op zichzelf al therapeutisch. Zelfs degenen die beweren geen interesse in het rouwproces te hebben, ondergaan het wel.

Als iemand van wie we houden, sterft, moeten we eerst de persoonlijke betekenis van die persoon vaststellen. We moeten erover praten, ze onthouden met verhalen en hun belang voor ons. Dit kan pijn doen, maar het start de genezing en stelt ons in staat verder te gaan. We moeten ook weten dat de persoon betekenis had en waarde gaf aan anderen. Het aanvaarden van bloemen, donaties aan goede doelen, een bezoek aan het uitvaartcentrum zeggen allemaal dat hij of zij belangrijk was, dat hun leven ertoe deed en dat het herinnerd zal worden.

Bezoek & bezichtiging

Bij begrafenissen zijn meestal aspecten betrokken zoals bezichtiging of bezoek, formele uitvaartdienst en begrafenisdienst. Hoewel deze ceremonies synoniem zijn met traditionele begrafenis, kunt u deze evenementen nog steeds organiseren in een uitvaartdienst wanneer u kiest voor crematie. Immers, crematie is geen vervanging voor de begrafenis . Als een uitvaartdienst niet haalbaar is, kunt u na de crematie een herdenkingsdienst houden met of zonder as. Begrafenisarrangementen en ceremonies verschillen vaak van cultuur tot cultuur. Een goede voorbeeld hiervan is een milieuvriendelijke uitvaart

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie