Burgemeester Tjapko Poppens ontsteekt het bevrijdingsvuur onder toeziend oog van Wilbert Hartman, voorzitter van Amstelveen Oranje.
Burgemeester Tjapko Poppens ontsteekt het bevrijdingsvuur onder toeziend oog van Wilbert Hartman, voorzitter van Amstelveen Oranje. Amstelveen Oranje

Eerste Bevrijdingsvuurloop bij AV Startbaan mogelijk begin van nieuwe traditie

6 mei 2021 om 12:50 Activiteiten

AMSTELVEEN Bij Atletiekvereniging Startbaan werd woensdagavond 5 mei de eerste Bevrijdingsvuurloop van Amstelveen gehouden. Burgemeester Tjapko Poppens gaf het startsignaal door het, uit Wageningen gekomen Bevrijdingsvuur, te ontsteken bij de vereniging.

Om de fakkel van 5 mei in deze bijzondere tijd brandend te houden, organiseerden Stichting Amstelveen Oranje in samenwerking met Amstelveen Sport en AV Startbaan een sterk aangepaste Bevrijdingsvuurloop. Met strikte inachtneming van de corona- maatregelen liep een kleine, maar enthousiaste ploeg van negentien verlichte sporters door de gemeente. Met het doel om de hele stad symbolisch te verlichten en zichtbaar te maken dat het in vrijheid kunnen en mogen leven nog steeds gevierd wordt.

NIEUWE TRADITIE  Voordat het vuur werd ontstoken spraken Wilbert Hartman en Kees Koot van Stichting Amstelveen Oranje en burgemeester Tjapko Poppens een klein geselecteerd gezelschap toe.

Burgemeester Poppens liet weten het een mooi evenement te vinden, waarin wellicht een nieuwe traditie schuilgaat. “Dit jaar voor het eerst, maar wie weet voorzitter (Wilbert Hartman, voorzitter Stichting Amstelveen Oranje, red.) wordt het een mooie traditie. En staan we hier aan het begin van een mooie nieuwe traditie”, zo sprak hij.

Wilbert Hartman benadrukte dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. “We moeten het samen én voor elkaar mogelijk maken. We eren op 5 mei de laatste generatie bevrijders en overlevenden uit de Tweede Wereldoorlog, onze rechtstreekse ogen en oren naar het verleden. De verschilmakers van toen. Nu is de tijd om zelf de verschilmaker van vandaag én morgen te zijn. Zodat we kunnen leven in vrijheid – vrijheid voor jou als wel de vrijheid voor mij.” Hij legde uit waarom vuur het bevrijdingssymbool is: “Ik zie vuur als symbool voor warmte, licht, emotie, een plek om in koude tijden samen te komen. Maar dan zie ik ook: vuur als symbool van kracht, oververhit zijn, vernietiging en van de dood. Misschien dat het daarom nog betekenisvoller is om vuur te gebruiken als bevrijdingssymbool. Vuur heb je namelijk met veel aandacht, vanuit goede intenties en met veel respect te dragen. Vandaag eren we onze vrijheid door aandacht te geven hieraan, stil te staan bij wat het ons geeft en voor ons mogelijk maakt. Vanavond is ook het moment om hiervoor in beweging te komen - met het vrijheidsvuur als symbool in de hand.”

AAN! was aanwezig voor de registratie met een livestream.

Gedicht Kees Koot: Vrijheid van hand tot hand

Vrijheid kun je niet pakken.
Het is als lucht;
adem en wind.
Iedereen heeft het nodig.
Niemand kan zonder.
Vrijheid kun je niet missen.

Het is als water;
wassen en drinken.
Iedereen heeft het nodig.
Niemand kan zonder.
Vrijheid kun je wel voelen.

Het is als vuur;
warmen en koken.
Iedereen heeft het nodig.
Niemand kan zonder.
Vrijheid kun je wel geven,

Het is als lucht,
water en vuur.
Ademen, drinken en eten.
Iedereen heeft het nodig.
Je geeft het door.
Niemand kan zonder.


De lopers vertrekken om verlicht door Amstelveen te rennen. (Foto: Amstelveen Oranje)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie