Burgemeester Tjapko Poppens en kinderburgemeester Elina bij het monument aan de Amsterdamseweg.
Burgemeester Tjapko Poppens en kinderburgemeester Elina bij het monument aan de Amsterdamseweg. Gemeente Amstelveen

Kranslegging bij Oorlogsmonument vanwege corona in besloten kring

4 mei 2021 om 20:37 Historie

AMSTELVEEN In verband met corona was er op 4 mei geen openbare herdenkingsbijeenkomst bij het Oorlogsmonument in het Broersepark aan de Amsterdamseweg in Amstelveen. In plaats daarvan was er een kranslegging in besloten kring. 

Burgemeester Tjapko Poppens benadrukte in een korte toespraak het belang van herdenken. “Het aantal mensen dat de oorlog heeft meegemaakt, wordt snel kleiner. Toch leeft de oorlog nog steeds in families. De pijn, het verdriet of het gemis worden vaak onbewust overgedragen aan volgende generaties.” Hoe wij ons tot de oorlog verhouden blijft een relevante vraag volgens de burgemeester, ook in 2021, 76 jaar na dato. “Door met elkaar te herdenken maken we de oorlog en het oorlogsleed bespreekbaar. Door met elkaar te herdenken geven we betekenis aan ons verleden. Nu de oorlog langer geleden is, kunnen we er met meer afstand naar kijken. Vanuit verschillende perspectieven, met meer nuance, soms zelfs kritischer, zoals de koning vorig jaar, maar zonder de generaties voor ons aan te klagen.” Lees de hele toespraak van de burgemeester online.
Kinderburgemeester Elina droeg het gedicht ‘Als je de vrijheid tegenkomt’ van Ankie Peypers voor: “Dit gedicht heb ik gekozen omdat het zich overal op de wereld kan afspelen. Overal op de wereld zouden kinderen vrij moeten zijn. Jammer genoeg is dat nog niet zo is. Daar mogen we vandaag ook bij stil staan.”

Als je de vrijheid tegenkomt
en de vrijheid staat stil
en zegt ‘jij’
het kan overal zijn
de eerste sneeuw
een zomervakantie
een dag in mei
het kan altijd
een t.v. journaal
een land ver weg
de stad waar je woont
kijk dan met je ogen
kijk met je hart
als de vrijheid stil staat en ‘jij’ zegt
loop niet voorbij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie