De komende tijd wordt onder andere gewerkt aan de op- en afritten bij het Stadshart.
De komende tijd wordt onder andere gewerkt aan de op- en afritten bij het Stadshart. Irvin W. van Hemert

Komende zomer afsluitingen op- en afritten A9 en lokale wegen

5 mei 2021 om 13:00 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Aannemer VeenIX gaat komende zomer ter hoogte van Amstelveen verschillende werkzaamheden uitvoeren voor de verbreding en verdiepte aanleg van de A9. Hierdoor moeten de A9, de op- en afritten van aansluiting 5 (Amstelveen-Stadshart) en enkele lokale wegen, korte periodes afgesloten worden.

VeenIX gaat onder andere de tijdelijke bruggen voor de Amsterdamseweg en het Kazernepad bouwen, damwanden aanbrengen en het kruispunt bij de Keizer Karelweg, ter hoogte van de op- en afritten van aansluiting 5 en de Burgemeester Rijnderslaan, opnieuw inrichten. Hieronder een overzicht van de afsluitingen en werkzaamheden.

MEI Medio mei begint de bouw van de tijdelijke bruggen bij de Amsterdamseweg en het Kazernepad. Naast de huidige viaducten worden, aan de noord- en zuidkant van de A9, landhoofden aangebracht. Landhoofden zijn de steunpunten van een viaduct of brug op het land aan beide kanten van een viaduct.

JUNI Vervolgens worden in de middenberm van de A9 in één weekend de middensteunpunten van beide tijdelijke bruggen gebouwd. Daarvoor wordt de A9 van vrijdag 18 juni 20.00 uur tot en met maandag 21 juni 5.00 uur, in beide richtingen afgesloten tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht.

JULI EN AUGUSTUS In juli start VeenIX met het plaatsen van de damwand voor de te verleggen zuidelijke op- en afrit 5. Deze damwand is nodig om het hoger gelegen terrein naast de afrit en de afrit zelf op zijn plek te houden. Om de werkzaamheden veilig uit te voeren, moet op- en afrit 5 tijdelijk worden afgesloten.
Vanaf vrijdag 9 juli 23.00 uur tot en met maandag 30 augustus 5.00 uur is afrit 5 Amstelveen-Stadshart, komende vanuit de richting Badhoevedorp dicht. Oprit 5 Amstelveen-Stadshart, richting knooppunt Holendrecht, is dicht vanaf vrijdag 9 juli 23.00 uur tot en met maandag 16 augustus 5.00 uur.

DDI Om ruimte te maken voor de bouw van de verdiepte ligging en gebruik te kunnen blijven maken van de op- en afritten bij Stadshart-Amstelveen en de Burgemeester Rijnderslaan, worden de kruispunten op deze locaties omgebouwd naar een Divergent Diamond Interchange (DDI). Dat is een verkeersplein waarbij rijbanen korte tijd wisselen van rijrichting waardoor minder verkeerslichten nodig zijn en de doorstroming van het verkeer verbetert.
De DDI wordt in één weekend ingericht en aangesloten op de op- en afritten van aansluiting 5. Hierdoor is het nodig om, naast de afsluiting van op- en afrit 5 aan de zuidkant van de A9, ook de op- en afrit 5 aan de noordkant van de A9 een weekend af te sluiten.
Dat gebeurt vanaf vrijdag 30 juli 20.00 uur tot maandag 2 augustus 5.00 uur. Dan is ook afrit 5 Amstelveen-Stadshart, komende vanuit de richting knooppunt Holendrecht en oprit 5 Amstelveen-Stadshart richting Badhoevedorp, afgesloten.

Omdat de zuidelijke op- en afritten in die periode ook dicht zijn, vanwege het plaatsen van de damwanden, betekent dit dat aansluiting 5 dat weekend helemaal afgesloten zal zijn. Ook de Keizer Karelweg is dan niet tot zeer beperkt beschikbaar.

A9 DICHT TIJDENS SLOOP Als de tijdelijke bruggen voor de Amsterdamseweg en het Kazernepad klaar zijn, gaat VeenIX de twee zuidelijke delen van de huidige viaducten van de Amsterdamseweg en het Kazernepad slopen. Daarvoor moet de A9 in één richting een weekend dicht, vanaf knooppunt Badhoevedorp tot aan knooppunt Holendrecht. Dat zal gebeuren vanaf vrijdag 27 augustus 20.00 uur tot maandag 30 augustus 5.00 uur. 

De noordelijke delen van de viaducten worden gesloopt als het verkeer in 2022 over de bypass rijdt. De noordelijke rijbaan is dan niet meer in gebruik waardoor VeenIX deze delen van de viaducten zonder verkeershinder kan slopen:.

OMLEIDINGEN Voor alle afsluitingen worden omleidingen ingesteld die met gele bebording worden aangegeven.

HINDER Ondanks de maatregelen die VeenIX treft om de overlast zoveel als mogelijk te beperken zal er wel geluidshinder zijn voor omwonenden. Bewoners in de omgeving van de werkzaamheden worden hier tijdig over geïnformeerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie