Afbeelding
Photo by Hermes Rivera on Unsplash

Op reis naar Canada of Amerika? Vergeet het eTA of ESTA niet!

30 april 2021 om 08:31 Partnercontent

Voor een reis naar Canada of Amerika moeten verschillende voorbereidingen getroffen worden. Controleer op tijd of een eTA Canada of een ESTA Amerika benodigd is.

Wat is een eTA?

De afkorting eTA staat voor “electronic Travel Authorization”. Sinds 15 maart 2016 hebben Nederlanders en Belgen die naar Canada willen reizen en die geen visum voor Canada hebben een eTA Canada nodig. Ook als je alleen een tussenstop maakt voor een overstap in Canada is een eTA benodigd, zelfs als het vliegveld in Canada niet verlaten wordt.

Een eTA is eenvoudig online aan te vragen. Het eTA wordt elektronisch aan het paspoort gekoppeld, waardoor het niet nodig is de bevestiging van het eTA uit te printen en mee te nemen. Bij het controleren van het paspoort wordt tegelijkertijd gecheckt of de reiziger een geldig eTA bezit.

Het duurt over het algemeen niet langer dan 72 uur voordat het eTA toegekend wordt. Reizigers die een spoedaanvraag voor een eTA indienen ontvangen het eTA meestal al binnen enkele minuten.

Geldigheid van het eTA

Vanaf het moment van toekenning is het eTA Canada maximaal vijf jaar geldig. Binnen deze geldigheidstermijn mag een onbeperkt aantal reizen naar Canada gemaakt worden. De geldigheid kan ook al eerder vervallen, bijvoorbeeld als het aan het eTA gekoppelde paspoort al eerder verloopt.

Dat het eTA vijf jaar geldig is betekent niet dat reizigers ook gedurende vijf jaar in Canada mogen verblijven. De maximale verblijfsduur is zes maanden. Voor een verblijf van langer dan zes maanden kan een verlenging aangevraagd worden, maar deze worden niet altijd toegekend. Voor de zekerheid kan in deze gevallen het best een visum voor Canada aangevraagd worden in plaats van een eTA.

Wat is een ESTA?

De afkorting ESTA staat voor “Electronic System for Travel Authorization” en is een elektronisch reisautorisatieprogramma vergelijkbaar met die van andere overheden, zoals het eTA voor Canada. Het ESTA is na de aanslagen van 11 september 2001 in het leven geroepen om ongewenste reizigers uit het land te kunnen weren. Reizigers die niet over een geldig ESTA beschikken zullen namelijk niet eens kunnen boarden op hun vlucht naar de Verenigde Staten.

Het ESTA aanvragen is sneller, goedkoper en gemakkelijker dan het aanvragen van een visum voor Amerika. Hier hoeft namelijk geen bezoek te worden gebracht aan het consulaat of de ambassade. Na het invullen van het online aanvraagformulier wordt het ESTA gemiddeld al binnen een uur toegekend. De reiziger wordt hiervan per e-mail en SMS op de hoogte gesteld en hoeft - net zoals bij het eTA voor Canada - niets uit te printen of mee te nemen.

Geldigheid van het ESTA

Het ESTA USA is twee jaar geldig, tenzij het aan het ESTA gekoppelde paspoort eerder verloopt. Als het paspoort niet meer geldig is, verliest ook het ESTA zijn geldigheid. Binnen de geldigheidsperiode van 2 jaar mag men meerdere malen naar Amerika reizen. Elk verblijf mag maximaal 90 dagen duren. Het ESTA kan dus ook voor een tweede of derde reis worden gebruikt. De in het aanvraagformulier ingevulde reisgegevens hoeven niet te worden gewijzigd voor latere reizen. Als alle paspoortgegevens nog steeds actueel zijn en het ESTA nog steeds geldig is, kan deze worden gebruikt voor andere reizen.

Als de paspoortgegevens niet correct zijn ingevuld in het aanvraagformulier, is het ESTA Amerika ongeldig. Zelfs als een ESTA-aanvraag eenmaal is goedgekeurd, betekent dit niet dat het ESTA ook geldig is. Als er een fout in de paspoortgegevens staat (bijvoorbeeld in het paspoortnummer, de naam, de geboortedatum, de geboorteplaats, de datum van afgifte of de vervaldatum) kan het ESTA niet aan het paspoort worden gekoppeld en herkent de luchtvaartmaatschappij niet dat er een ESTA is afgegeven. In dit geval is het niet mogelijk om in te checken voor een vlucht naar Amerika en moet een nieuw ESTA worden aangevraagd met de juiste gegevens.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie