Het plan omvat zeven appartementengebouwen, in hoogte oplopend richting Bovenkerkerweg.
Het plan omvat zeven appartementengebouwen, in hoogte oplopend richting Bovenkerkerweg. Gemeente Amstelveen

Raad buigt zich 2 juni over bestemmingsplan voor 552 woningen aan Startbaan

26 april 2021 om 16:00 Wonen

AMSTELVEEN Het college van B en W biedt het bestemmingsplan Startbaan 16 ter besluitvorming aan de gemeenteraad aan. Het bestemmingsplan voorziet in de ontwikkeling van 552 huur- en koopappartementen op de locatie van het voormalige kantoorgebouw van Hewlett-Packard. Het plan is een ontwikkeling van Provast. 

De woningen in het plan Olympiade voldoen aan de doelstelling uit de Woonagenda om vooral te bouwen voor middeninkomens. Wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening): “Het college van B en W heeft zich ingespannen om een prachtig plan met 552 woningen te realiseren waarvan 460 voor de middeninkomens. De ontwikkelaar en belegger willen de huurwoningen toewijzen aan huurders met een zogenaamd sleutelberoep. Voor alle middeldure woningen geldt dat één parkeerplaats is inbegrepen in de huur- of koopprijs, zodat deze woningen ook daadwerkelijk betaalbaar blijven.”

AANBOD Er komen 102 middeldure koopwoningen met een verkoopprijs tot maximaal 383.000 euro (prijspeil 2021) en 92 koopwoningen in het dure segment. Nagenoeg alle koopwoningen zijn verkocht. Volgens de ontwikkelaar is bijna de helft van deze woningen gekocht door Amstelveners. De huurwoningen gaan een half jaar voor oplevering de verhuur in. 270 huurwoningen vallen in de categorie met een huurprijs tot maximaal 950 euro en 88 huurappartementen tot maximaal 1160 euro (prijspeil 2021, jaarlijkse indexatie). De meeste woningen hebben twee slaapkamers en zijn daarmee ook geschikt voor jonge gezinnen. De zeven appartementengebouwen komen bovenop een semi-verdiepte parkeergarage. Ze staan te midden van een groene daktuin met diverse wandelpaden en ontmoetingsplekken.

SLEUTELBEROEPEN Belegger Amvest wil, net als het college van B en W, voorrang verlenen aan mensen met een ‘sleutelberoep’. Zij zijn werkzaam in onderwijs, zorg of veiligheid en willen dichter bij hun werk wonen. Het gaat dus om politieagenten, verpleegkundigen of leerkrachten met een economische binding. Mogelijk dat op een later moment ook andere beroepsgroepen worden toegevoegd. Amvest geeft aan te kijken naar voorrang voor doorstromers vanuit een sociale huurwoning om daarmee de doorstroom in de woningmarkt te bevorderen. De gemeente kan dit niet eisen, wel verzoeken.

PLAN AANGEPAST Na gesprekken met de omgeving is het oorspronkelijke plan door Provast op een aantal punten gewijzigd. Zo is de minimaal aan te houden afstand tussen de bestaande woningen van de wijk Greenstart en de nieuwe woningen vergroot van circa 16 naar 27 meter. Ook is er voor gezorgd dat directe inkijk op de bestaande woningen en tuinen in de wijk Greenstart wordt voorkomen. In de aangrenzende buitenruimte komen op verzoek van de buurt bomen met hoge beplanting. De geplande middelste speelzone wordt ingericht voor kleine kinderen en er komt een grote vlonder met zitmogelijkheden bij de waterpartij langs de Beneluxbaan. De huidige bewoners gaven aan een voetgangersverbinding tussen hun woningen en de nieuwe niet nodig te vinden. De gemeente ziet hier daarom vanaf. 

NAAR DE RAAD Naar verwachting wordt het bestemmingsplan behandeld in de raadsvergadering van 2 juni. Indien de raad het bestemmingsplan vaststelt, kan het college van B en W kort daarop de benodigde omgevingsvergunning verlenen door toepassing van een zogenaamde coördinatieregeling. Het is de bedoeling dat de woningen eind 2023 of begin 2024 worden opgeleverd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie