Afbeelding
Pixabay

College Amstelveen vraagt beslissing raad over kapitaalinjectie voor netbeheerder Stedin

26 april 2021 om 14:00 Economie

AMSTELVEEN Netbeheerder Stedin, die in Amstelveen verantwoordelijk is voor het transport van aardgas, heeft meer geld nodig om aan de duurzaamheidsambities te kunnen voldoen. Daarom vraagt de leverancier haar 44 gemeentelijke aandeelhouders om extra aandelen te kopen ter waarde van in totaal 200 miljoen euro voor 2021. Het Amstelveense college vraagt de gemeenteraad om hierover een besluit te nemen.

Stedin heeft onlangs een informatiepakket gestuurd waarin beschreven staat hoe zij 200 miljoen euro willen ophalen bij de gemeentelijke aandeelhouders. Gemeenten is gevraagd om hun bestaande aandelenkapitaal te verhogen op basis van hun huidige aandelenpakket waarbij een maximum aankoopbedrag is vastgesteld van 200 procent. Voor Amstelveen komt dit uit op een bedrag van 2.960.000 euro, tot een maximum van 5.920.000 euro. De investering levert gemeenten een vast dividendrendement op van 3% per jaar over het gestorte bedrag. Over 5 jaar wordt dit percentage opnieuw herzien, waarbij het afhankelijk van marktrentes hoger of lager kan worden met een ondergrens van 1%.

“Stedin vraagt een forse investering van de gemeente, zeker gezien de tijd waarin we nu leven en de (financiële) onzekerheden die daarbij horen”, zegt wethouder Herbert Raat (financiën). “Echter, is het belangrijk dat het netwerk van Stedin toereikend is voor het realiseren van de energietransitie en de duurzaamheidsambities die daarbij horen. Stedin garandeert de komende 5 jaar een vast rendement per jaar. Het college vraagt de gemeenteraad om zich te buigen over het voorstel van Stedin en de beslissing te nemen: doen we mee of niet?”

VOORSTEL AAN RAAD Het college legt de gemeenteraad drie opties voor om uit te kiezen: 1. Geen aandelen kopen. 2. Inschrijven op basis van het bestaande aandelenpakket (2.960.000 euro) 3. Inschrijven voor het maximale bedrag van 5.920.000 euro.

VOORWAARDEN Sinds vorig voorjaar zijn gemeenten en Stedin in gesprek over de investeringsvraag. De besluitvorming is meerdere keren uitgesteld, omdat de partijen het niet eens kunnen worden over de voorwaarden. De aandeelhouderscommissie (enkele gemeenten die namens alle gemeenten hierover hebben onderhandeld met Stedin) adviseert positief over de aangepaste voorwaarden.

De gemeente moet binnen 50 dagen aan Stedin melden of zij aandelen willen kopen. Dit betekent dat het besluit in de raadsvergadering van 2 juni moet worden genomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie