Afbeelding
Rijkswaterstaat

Gebiedsvisie A9 en overkapping Stadshart: ‘Plan geeft een mogelijk beeld van de toekomst’

26 april 2021 om 13:00 Overig

AMSTELVEEN Als eind 2026 de werkzaamheden aan de A9 gereed zijn, ziet de omgeving van de snelweg nabij het Stadshart er totaal anders uit. De kansen die dit voor Amstelveen biedt zijn uitgewerkt in de Gebiedsvisie Traverse A9-Stadshart. Het vandaag door het college van B en W goedgekeurde plan geeft een inkijkje in het mogelijke Amstelveen van de toekomst.

“We kunnen het ons nu haast nog niet voorstellen, maar over ruim vijf jaar ligt de A9 verdiept in de grond en rijd je richting het Stadshart over de snelweg heen,” aldus wethouder Herbert Raat (Stadshart en A9). “Dit plan geeft een mogelijk beeld van de toekomst. Uiteraard wordt ieder deelgebied nog apart beoordeeld door de gemeenteraad. Hier nemen we de bewoners van Amstelveen in mee.”

PLANNEN In de gebiedsvisie staat een nieuwe looproute tussen de iconische Bomenbrug en het Stadsplein via een passage met stationsvoorzieningen op de plek waar nu nog de oprit van de Schouwburggarage ligt. De huidige oprit wordt verplaatst naar Meander, waardoor de Thomas Cookstraat kan worden omgevormd tot voetgangersgebied. Aan weerszijden van de A9-overkapping komt ruimte vrij voor mogelijke bebouwing. Uitgangspunt hierbij is dat aan de zuidzijde rekening wordt gehouden met de schaal van de woningen aan de Ouderkerkerlaan.

INPASSING PATHÉ De gebiedsvisie is langer blijven liggen vanwege de ontwikkelingen rondom de mogelijke komst van een Pathé bioscoop naar Amstelveen. Dit pand met een in/uitgang aan het Stadsplein is van belang voor de toekomst van de cultuurstrip en de oprit naar de Schouwburggarage. Inmiddels is bekend dat de kans groot is dat er een vestiging in Amstelveen zal komen. Naar alle waarschijnlijkheid tekenen Pathé en de gemeente rond de zomer een koopovereenkomst.

OMWONENDEN In april 2019 lag het conceptplan ter inzage. Aanvullend organiseerde de gemeente diezelfde maand een informatiemiddag en -avond over de plannen in het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Bijna tweehonderd geïnteresseerden kwamen die avond naar het museum om vragen te stellen aan medewerkers van de gemeente, Rijkswaterstaat en Pathé. Ook is in augustus 2019 nog apart gesproken met bewoners van de Ouderkerkerlaan. Naar aanleiding van de ter inzagelegging kwamen er negen zienswijzen binnen. Alle indieners van een zienswijze hebben inmiddels van de gemeente een reactie ontvangen.

VERVOLG De Gebiedsvisie Traverse A9– Stadshart wordt door de gemeenteraad behandeld. De agendacommissie zal daarvoor binnenkort de planning bespreken. Vooralsnog zijn hier de commissie Ruimte, wonen en natuur van 20 mei en de Raadsvergadering van 2 juni voor gereserveerd. De uitwerking van de Gebiedsvisie zal per deelgebied plaatsvinden en ter besluitvorming voorgelegd aan de raad, waarbij de gebruikelijke vormen van inspraak en overleg zullen plaatsvinden met bewoners en belanghebbende partijen. De gebiedsvisie is online te vinden via www.amstelveen.nl/stadshart.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie