Voor Donna is het duidelijk; zij wil de techniek in.
Voor Donna is het duidelijk; zij wil de techniek in. VMBO on stage

VMBO-leerlingen gaan binnenkort kijkje nemen bij beroep van hun keuze

22 april 2021 om 14:55 Onderwijs

AMSTELVEEN Meer dan 800 vmbo-leerlingen van VeenLanden College, Vakcollege Thamen, Wellant College Westplas Mavo en SG Panta Rhei Amstelveen konden afgelopen week via Digimatch ‘solliciteren’ bij de vele beroepsbeoefenaren die zich opgegeven hebben voor Veen en Amstelland On Stage. 

Digimatch is het digitale alternatief voor het Beroepenfeest van VMBO On Stage. Als er een ‘match’ is mogen de leerlingen, afhankelijk van de dan geldende coronaregels, op 1 of 7 juni op werkbezoek gaan om in de praktijk te ervaren wat het gekozen beroep inhoudt. 

Voor Donna, leerling van het Vakcollege Thamen, was de keuze gemakkelijk: “Ik wil de autotechniek in”, zegt zij. “Ik heb mij daarom ingeschreven voor werkbezoeken bij Brabebo en bij Auto Berkelaar Mijdrecht.” Voor Donna was het zelfs nog lastig kiezen tussen alle technische beroepen die werden gepresenteerd tijdens Digimatch. 

De werkbezoeken kunnen plaatsvinden in de hele regio dus ook in Amstelveen. Brendo is supermarktmanager bij Jumbo Groenhof Amstelveen en vertelt graag bij VMBO On Stage wat hij precies doet: “Voor klanten is een supermarkt vaak heel vanzelfsprekend; de producten zijn op voorraad en achter de kassa’s zitten caissières. Om dat te realiseren moet veel gebeuren. Dat doen wij. Wij zorgen er ook voor dat de producten nog goed houdbaar zijn, dat alles is aangevuld en dat alles is schoongemaakt. Ik zet me in waar dat nodig is. Het gebeurt ook wel eens dat ik mee moet helpen met het vullen van de schappen.’’

Waar de matches tussen leerlingen en beroepsbeoefenaren normaliter worden gemaakt op het Beroepenfeest, vond het maken van de matches dit jaar digitaal plaats. “De leerlingen zijn daar heel enthousiast en serieus mee aan de slag gegaan”, legt Manon van Scheppingen uit. Zij is decaan op het Vakcollege Thamen. “De meesten gingen gericht te werk omdat ze weten wat ze willen. Eén leerling vroeg mij of zij een beroep mocht kiezen dat ze nog niet kent. Juist dat willen we stimuleren; dit is de kans om kennis te maken met minder bekende beroepen. Wellicht zal het ze verrassen.” 

Meer lezen over Veen en Amstelland On Stage? Kijk op www.veenenamstellandonstage.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie