Afbeelding
PR

Gemeente corrigeert foutief opgelegde beslaglegging bijstand veroorzaakt door fout in rekentool Rijk

21 april 2021 om 15:00 Overig

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen voert een extra controle uit zodat bijstandontvangers met schulden niet te veel worden gekort door deurwaarders. “We controleren handmatig”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. “Foutief opgelegde beslagleggingen worden zo gecorrigeerd.”

Recent bleek dat bij bijstandsontvangers met schulden in ruim tweehonderd gemeenten beslag is gelegd op meer geld dan wettelijk mag. Het zou gaan om tientallen euro’s per maand. “Helaas raakt het ook Amstelveen. Door een fout in een rekentool van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid berekenden deurwaarders een te lage ‘beslagvrije voet’. Dit is het minimumbedrag dat inwoners moeten overhouden voor levensonderhoud. Voor bijstandontvangers betekent dit dat de beslaglegging maximaal 5 procent mag zijn. Wanneer een deurwaarder een loonbeslag oplegt moest de gemeente dit tot voor kort uitvoeren. Sinds 16 maart 2021 mag een gemeente daarvan afwijken. Nu corrigeren wij foutief berekende loonbeslagen handmatig. Tot 16 maart 2021 informeerden wij de inwoner en adviseerden wij bezwaar te maken tegen de foutief vastgestelde beslagvrije voet bij de deurwaarder”, zegt Van Ballegooijen.

VAKANTIETOESLAG Alhoewel de gemeente op verzoek van de deurwaarder de loongegevens doorgaven inclusief vakantietoeslag werd bij de definitieve berekening van het loonbeslag door de deurwaarders gebruik gemaakt van de rekentool. Deze rekentool werd gevuld met maandelijkse loongegevens zonder vakantietoeslag. Aangezien een loonbeslag moet worden berekend op basis van de loongegevens inclusief vakantietoeslag is er door de deurwaarders uiteindelijk een verkeerde beslagvrije voet opgelegd aan de inwoner, en aan de gemeente als uitvoerder. Van Ballegooijen: “Doordat de deurwaarder dus niet uitging van de door ons doorgegeven loongegevens inclusief vakantietoeslag maar gebruik maakte van de rekentool hanteerden ze geen correcte beslagvrije voet. Alhoewel wij de deurwaarders daarover veelvuldig hebben geïnformeerd moesten wij tot voor kort van rechtswege uitgaan van het door de deurwaarders opgelegde beslag. Gelukkig is hier nu een einde aan gekomen. In Amstelveen gaat het om vijftig gevallen.” 

Tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) worden afspraken gemaakt over het terugstorten door de deurwaarders van het te veel ingehouden inkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie