Afbeelding
pixabay

Deze maand pilots met testbewijzen: twee hockeytoernooien Top A-jeugd in Amstelveen

7 april 2021 om 12:55 Corona

AMSTELVEEN De Rijksoverheid begint deze maand met pilots met testbewijzen in de sport-, cultuur- en recreatiesector om te onderzoeken of het mogelijk is om met meerdere, op corona geteste mensen bij elkaar te komen. Bezoekers van evenementen en attracties laten bij de ingang een bewijs zien van een negatieve coronatest. Het doel van de pilots is om sectoren eerder te openen dan zonder testen mogelijk is.

TESTBEWIJS Deze maand zijn er in heel Nederland evenementen en activiteiten waarbij bezoekers een testbewijs moeten meebrengen. Bezoekers laten zich met een sneltest op corona testen. Als de uitslag negatief is, krijgen zij een testbewijs dat zij bij de ingang kunnen laten zien.

Er zijn zes soorten activiteiten: Sport- en jeugdactiviteiten (breedtesport en topsportwedstrijden, zwembaden en speel- en sporthallen tot 18 jaar); casino’s en speelhallen; dierentuinen, avonturen- en attractieparken en Keukenhof; culturele activiteiten als monumenten, musea, theaters, concerten en poppodia; zakelijke bijeenkomsten en Fieldlabs.

AANMELDEN Aanmelden voor een activiteit kan via de organisator van een evenement of activiteit. Deze weet ook hoe de bezoeker zich (gratis) kan laten testen voor het evenement en hoe het testbewijs verkregen kan worden.
De overheid onderzoekt onder meer hoe bezoekers het ervaren om vooraf een test te doen om toegang te krijgen en wat de ervaring is voor organisaties om te controleren op een geldig negatief testbewijs aan de poort.
Op dit moment is een klein aantal pilots mogelijk. Dat komt door de besmettingscijfers van april en omdat het nu om onderzoek gaat.
Tijdens de pilots gelden alle basisregels voor corona. Als de pilots in april succesvol zijn, komen er vanaf 1 mei meer evenementen met testbewijzen. De overheid werkt aan de ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’ die op 1 mei moet ingaan. De overheid wil met de pilots uitzoeken of deze wet uitvoerbaar is.
Als de pilots lukken kunnen andere evenementen en activiteiten in de cultuur-, sport en recreatiesector misschien ook eerder open. Dat hangt ook af van het aantal coronabesmettingen, beschikbare testcapaciteit, uitvoerbaarheid in de betreffende sector.

Samen met bedrijven organiseert de overheid nu ook zogenaamde fieldlabs. Dat zijn gecontroleerde experimenten om te onderzoeken hoe een evenement veilig en verantwoord meer publiek kan ontvangen.

HOCKEY In Amstelveen staan zondag 25 april twee hockeytoernooien op de agenda waarbij 400 mensen met testbewijs aanwezig mogen zijn. Voor buitenstaanders is echter geen plaats want met alle spelers van de deelnemende hockeyteams en hun begeleiders is dat aantal al bereikt, meldt de KNHB. Zij moeten zich allemaal houden aan de voorwaarden die bij deze pilot horen. De hockeytoernooien voor de Top A-jeugd meisjes en jongens worden gehouden in het Amsterdamse Bos. Hockeybond KNHB heeft in een eerder stadium aangegeven bereid te zijn mee te willen werken aan deze pilotserie en kreeg op 6 april toestemming van de Rijksoverheid voor het organiseren van twee kleinschalige evenementen op 25 april. Op basis van de huidige coronaregels is het niet toegestaan sporters van 27 jaar en ouder te laten deelnemen. Daarom nodigt de KNHB voor deze pilot de A-jeugdteams uit die zich in oktober 2020 kwalificeerden voor de Landelijke Jeugd competitie (meisjes en jongens). De wedstrijden worden gespeeld op de velden van Pinoké en Amsterdam. Het wachten is nog wel op toestemming voor deze pilot van de gemeente. Omdat het een evenement betreft dat al op 25 april plaatsvindt, zal de competitieleiding van de KNHB zo snel mogelijk contact opnemen met de betreffende verenigingen om hen uit te nodigen en nader te informeren.

Alle ‘Pilots Testen voor toegang’ zijn te vinden op rijksoverheid.nl


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie