Stefan Eenhuizen, directeur van het Amstelveense bedrijf Beyond Energy.
Stefan Eenhuizen, directeur van het Amstelveense bedrijf Beyond Energy. pr

Duurzaam Amstelveen: Energielabel C voor alle kantoorgebouwen

7 april 2021 om 14:45 Achtergrond Duurzaam Amstelveen

AMSTELVEEN In de serie ‘Duurzaam Amstelveen’ kijkt journalist Jaime Donata hoe de duurzame ambities van Amstelveen vorm krijgen. In dit achtste deel kijken we naar Beyond Energy.  De Gemeente Amstelveen heeft grote ambities op duurzaam gemeentevastgoed, maar Nederland ook. In 2023 moeten alle kantoorgebouwen energielabel C hebben. Is dat haalbaar? Deel één in een serie van drie.


ISOLATIEMAATREGELEN Stefan Eenhuizen, directeur van het Amstelveense bedrijf Beyond Energy weet veel van energiebesparing, maar de praktische renovatie van kantoorgebouwen ligt tegenwoordig buiten zijn werkveld - al heeft hij er nog steeds wel zijdelings mee te maken. “Het fysiek verduurzamen van kantoorpanden wordt gedaan door bouwkundige en installatie-technische experts, aannemers. Wat wij doen met Beyond Energy is het ondersteunen bij het optimaliseren van energiegebruik klimaat-installaties. Dat doen we door het maken van voorspellingen over het energiegebruik bij verschillende maatregelen op basis van data die afkomstig is uit verschillende databronnen, generieke data, gemeten data of data die wordt aangeleverd door de klant. Maar we monitoren ook het energieverbruik om de impact van bijvoorbeeld isolatiemaatregelen door te rekenen.

VERPLICHTINGEN Hoe kijkt hij aan tegen de C-label deadline van 2023. “We zien dat de milieuwetgeving in Nederland, tot voor kort, niet strikt werd gehandhaafd. Organisaties met een flink energieverbruik moesten vier jaar geleden een eerste ‘eed energie audit’ uit laten voeren. Wij zagen dat er een fors aantal bedrijven dat niet heeft gedaan, zonder dat daar enige sanctie op stond. We zien wel dat er inmiddels wat is veranderd, zeker met de nieuwe energieverplichtingen waarmee ook de kleinere bedrijven en instellingen verplicht worden om op energie te besparen.

FINANCIËLE PRIKKEL Eenhuizen ziet een andere incentive om te verduurzamen: de financieringsmarkt. “Banken kijken inmiddels naar de energie-prestaties van gebouwen als het gaan om financieren en herfinancieren van vastgoedportefeuilles. Dat is een serieuze prikkel voor de vastgoedsector. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de zogenaamde ‘greenbonds’; goedkope leningen waarvan je gebruik kan maken voor het doorvoeren van besparende maatregelen.” Dat de financiële prikkel de beste prikkel is tot verduurzaming heeft Eenhuizen eerder gezien in zijn carrière. “Oorspronkelijk kom ik uit het retail- en kantorenvastgoed. Wat je daar zag - en dat is niet veranderd - is dat het voor vastgoedeigenaren van belang is om huurders lage energiekosten te kunnen bieden. het is een van de manieren om aantrekkelijk te zijn, dus dan loont het om te investeren in duurzame innovatie.”

VERDUURZAMEN Duurzaam bouwen is belangrijk, maar goed energiemanagement is ook een factor die komt kijken bij het werken aan een duurzaam kantoor. “Wij ondersteunen, met name vastgoedpartijen met het beheersen en beheren van energieverbruik en kosten. Daarbij profileren wij onszelf niet als een duurzaam bedrijf, maar slim energie-management is natuurlijk niet alleen kosten besparen, het geeft biedt ook een vermindering van de CO² uitstoot.”

VERBRUIKSDATA Door eigen meetapparatuur te plaatsen die data uitleest en naar een database stuurt, wordt het mogelijk om met de verbruiksdata verschillende slimme analyses te maken over het energieverbruik. Het voordeel van nauwkeurige voorspellingen en goed energiemanagement zit ook verborgen in de manier waarop grote bedrijven energie kopen bij energiebedrijven. Eenhuizen: “Als je grote hoeveelheden kilowattuur inkoopt en ook weet wanneer je deze energie nodig hebt, kun je goed onderhandelen over de inkoopprijs. hoe meer zekerheden, hoe scherper de energieleverancier op zijn beurt weer kan inkopen. Daarnaast gebruiken wij de data voor verschillende inzichten in het doelmatig en effectief functioneren van energie-installaties.”

BEKNIBBELEN Vaak ziet Eenhuizen dat, na een paar maanden meten, het werkelijke energiegebruik niet overeenkomt met de berekende voorspelling op basis van de getroffen energie besparende maatregelen en de installatiegegevens. “Het kan dan zijn dat iemand van het gebouwbeheerssysteem toch andere instellingen heeft ingevoerd, bijvoorbeeld omdat een werknemer het koud heeft, of omdat een ontzettend duurzame bron-installatie verkeerd blijkt aangesloten, waardoor warme of koude niet goed wordt overgedragen. Verduurzaming vergt soms forse investeringen en je ziet dan dat er snel wordt beknibbeld op het goed inregelen van apparatuur. Dat kan tot gevolg hebben dat nieuwe duurzame installaties inefficiënt werken en daardoor helemaal niet meer duurzaam zijn, maar juist meer energie verbruiken dan de oude installaties”

SLIM ENERGIEBEHEER Terugkomend op duurzaamheid ziet Eenhuizen dat datacollectie en monitoring steeds vaker wordt gebruikt voor het vaststellen van CO² en duurzaamheidsdoelstellingen van het vastgoed. “Onze klanten worden natuurlijk blij van kostenbesparingen door slim energiebeheer. In sommige gevallen kan dat fors oplopen. maar onze inzichten en analyses worden ook gebruikt om de hoeveelheid voorkomen CO² uitstoot te berekenen.”

VASTGOEDEIGENAREN Vastgoedeigenaren worden zich volgens Eenhuizen steeds meer bewust dat zij met hun vastgoed verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van de CO² uitstoot en hij ziet steeds vaker dat men bereid is om hiervoor maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen. “Vastgoedeigenaren en beleggingsfondsen willen met hun duurzame vastgoed een bijdrage leveren én omdat het duurzaam vastgoed wordt gezien als een stabiele en betrouwbare investering hebben zij daar ook baat bij. we hebben voor een van onze klanten – toevallig een Amstelveense partij, Altera Vastgoed – weer onze jaarlijkse bijdrage mogen leveren voor de GRESB, een internationale duurzaamheidsbenchmark waarmee zij wereldwijd een eerste plaats hebben behaald.”

Dit artikel is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit Mediafonds Amstelveen

Jaime Donata

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie