Camera's van het ANPR-systeem (Automatic NumberPlate Recognition).
Camera's van het ANPR-systeem (Automatic NumberPlate Recognition). Gemeente Amstelveen

VVD en D66 willen meer kenteken-scancamera’s in Amstelveen om auto-inbraken tegen te gaan

6 april 2021 om 14:38 Overig

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfracties van D66 en VVD hebben het college van B en W gevraagd om meer ANPR-camera’s in Amstelveen te installeren om auto-inbraken en -diefstallen te voorkomen. De ANPR-camera’s scannen de kentekens van voorbij rijdende wagens en zenden een waarschuwingssignaal naar de politie als een als ‘verdacht’ geregistreerd voertuig de camera passeert. D66 en VVD pleiten voor uitbreiding van het aantal reeds geïnstalleerde scan-camera’s vanwege recente auto-inbraken en -diefstallen in Westwijk en Elsrijk.

In Westwijk waren onlangs ‘autostrippers’ actief die kostbare onderdelen uit geparkeerde auto’s buit maakten. In Elsrijk is het volgens VVD en D66 ook al meerdere keren raak geweest. Zo zijn meerdere auto’s die in deze wijk geparkeerd stonden gestolen en hebben bewoners ‘s nachts verdachte personen met bivakmutsen in de wijk waargenomen.

De fracties van VVD en D66 noemen het onacceptabel dat Amstelveners het slachtoffer worden van auto-inbraken. Ze vragen om extra maatregelen naast hetgeen de gemeente al doet om de kans op auto inbraken te verkleinen, zoals voorlichting en wijkgerichte surveillance. Beide partijen vragen zich af of dat genoeg is, onder meer vanwege het tekort aan mankracht. Bovendien lijken deze maatregelen volgens hen nog onvoldoende effectief, omdat er nog auto-inbraken plaatsvinden.

Een aantoonbaar effectieve methode om auto- en woninginbraken en andere misdrijven met een grote impact stegen tegen te gaan is volgens hen de inzet van ANPR-camera’s. Ze vinden het dan ook meer dan de moeite waard om hier verder in te investeren zodat meer Amstelveense wijken hiermee beveiligd kunnen worden. Ze hebben hun voorstel via schriftelijke vagen bij het college van B en W ingediend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie