Marina Casadei
Marina Casadei René de Leeuw

SP: Professionele tolken nog altijd onvoldoende ingezet door gemeente

6 april 2021 om 12:30 Politiek

AMSTELVEEN De fractie van de SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over de inzet van professionele tolken ten behoeve van buitenlandse cliënten onder wie statushouders. 

De SP-hulpdienst staat veel anderstalige gezinnen bij. Veelal zijn dat gezinnen die zijn aangewezen op een uitkering volgens de Participatiewet en die te maken krijgen met gemeentelijke klantmanagers en werkmakelaars. Als mensen de taal nog onvoldoende beheersen is de inzet van een professionele tolk daarom van het grootste belang om te voorkomen dat er miscommunicatie ontstaat, vindt de SP. ‘Maar in Amstelveen wordt dit vaak niet gedaan, waardoor cliënten van de afdeling Werk en Inkomen nog altijd onvoldoende begrijpen wat er wordt gecommuniceerd’, meldt de partij. Ook worden volgens de SP nog altijd stukken ter ondertekening aan hen voorgelegd die niet zijn vertaald door een tolk. Omdat zij de inhoud niet begrijpen kunnen zij in de problemen komen, bijvoorbeeld doordat zij niet weten wat zij wel of niet moeten melden aan hun klantmanager.

JONGE KINDEREN ALS TOLK Raadslid Marina Casadei: “Van medewerkers van de hulpdienst hoor ik regelmatig dat bij de gemeente gesprekken worden gevoerd met anderstaligen zonder tolk of met een bekende van de cliënt die voor het gemak als tolk wordt ingezet. Vaak zijn dat mensen die zélf de Nederlandse taal nog onvoldoende machtig zijn. Maar wat voor ons werkelijk de druppel is die de emmer doet overlopen is dat met regelmaat jonge kinderen in de basisschoolleeftijd worden ingezet om te tolken voor hun ouders. En dan gaat het over de financiële situatie van het gezin, de mogelijkheden van de ouders om wel of niet te werken en andere zaken waar kinderen zich niet mee bezig horen te houden.”

MISBRUIK De SP vindt dat de gemeente per direct moet stoppen met het misbruiken van jonge kinderen door ze te laten tolken. “Het gaat er bij ons niet in dat dit een van de werkinstructies is voor de afdeling Werk en Inkomen. Ook het Werkplein AA moet beter weten.” Kinderen van statushouders komen met hun vader en moeder uit oorlogsgebieden en hebben genoeg traumatische ervaringen, vindt de partij. ‘Zij moeten in Nederland onbezorgd naar school kunnen gaan en kind kunnen zijn. Dat ze worden belast met zaken als de financiële situatie van hun ouders is beschadigend en druist in tegen de rechten van het kind.’ Het lijkt de SP verstandig dat ook de kinderombudsman zich over deze schendingen van het Kinderrechten verdrag uitspreekt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie