Afbeelding
Pixabay

Actie ‘Maak de Urbanus blij en sponsor een lei’ zaterdag van start in Bovenkerk

5 april 2021 om 10:00 Overig

AMSTELVEEN In de grote kathedralen van middeleeuws Europa lieten gelovigen, pelgrims en werklieden op vaak onzichtbare plekken tijdens de bouw - die soms eeuwen duurde - bewijzen achter van hun bestaan. Dat deden zij door hun naam te schrijven op bijvoorbeeld tegels, spanten en loodwerk. Zo werden zij voor de eeuwigheid herinnerd, dat gevoel hadden ze. 

De Urbanuskerk in Bovenkerk wordt wel de ‘kathedraal van Amstelland’ genoemd en is inmiddels ook van eerbiedwaardige leeftijd. In september 2018 werd de kerk – na prachtig te zijn gerestaureerd – door brand deels verwoest. Nadien is met man en macht door vele betrokkenen, architecten, bouwlui en wederom veel vrijwilligers met veel liefde gewerkt aan de wederopbouw. Het dak zit al voor een deel op de kerk en in de loop van het jaar worden de andere dakdelen geplaatst. Het dak wordt voorzien van nieuwe natuurstenen leien en komt er weer puntgaaf uit te zien. Als laatste worden de leien boven de sacristie gelegd en juist onder die plek is de brand op 15 september 2018 ontstaan. 

LEI SIGNEREN Dat wil de stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus op symbolische wijze in het nieuwe dak markeren. Wie wil kan daaraan meedoen en een persoonlijk bericht meegeven aan de volgende generatie gebruikers van de kerk, gelovigen en niet-gelovigen, door het signeren of beschrijven van een lei. Dat signeren gebeurt met speciale inkt die door de jaren heen goed zichtbaar blijft. De tekst wordt tegen het dak aangelegd en is vanaf de buitenkant niet te zien, maar degene die het leitje heeft gesigneerd weet dat het er is. Het signeren blijkt een hoogstandje schoonschrijven dat enige oefening vergt vanwege de ondergrond van de dakleien. Daarom wordt dat door een deskundige gedaan. Wie zelf wil signeren kan gedurende de actieperiode elke tweede en vierde zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur terecht in de pastorie van de kerk, Noorddammerlaan 124 te Amstelveen. 

OOK ONLINE Signeren en doneren kan ook online via www.helponsuitdebrand.com of scan de QR-code. Voor dit jaar is het doel de inzameling van de ontbrekende 55.000 euro voor professioneel beeld en geluid in de kerk. Zo komt er een goede ringleiding, komen er hoogwaardige microfoons en boxen voor zowel het gesproken woord als audiogeluid. En er komt een beamer met projectiescherm. De unieke akoestiek in de kerk blijft intact en daar wordt met de nieuwe installatie op ingespeeld. De actie loopt van zaterdag 10 april tot en met 31 oktober. De donatie om een daklei te laten beschrijven is geheel vrijblijvend met een minimum van 10 euro per daklei.

Zaterdag 10 april van 10.00 tot 15.00 uur wordt er voor de kerk of in de pastorie een stand opgebouwd. Daar kunnen geïnteresseerden hun naam laten vereeuwigen op een daklei en de St. Urbanus Chocolade kopen.
Speciaal voor deze dag ligt er voor elke donateur een heerlijk presentje klaar. Kinderen in de basisschoolleeftijd zijn welkom om op de daklei een tekening te maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie