Wethouder Herbert Raat en burgemeester Tjapko Poppens in de door de brand getroffen studentenwoning.
Wethouder Herbert Raat en burgemeester Tjapko Poppens in de door de brand getroffen studentenwoning. Gemeente Amstelveen

Rookmelders in alle studentenkamers op Uilenstede vóór nieuwe studiejaar

6 april 2021 om 18:00 Overig

AMSTELVEEN Alle circa 3.000 studentenkamers in Uilenstede worden vóór aanvang van het nieuwe studiejaar 2021-2022 van een rookmelder voorzien. Hiervoor gaat studentenhuisvester DUWO zich de komende maanden inzetten. Dat staat in een plan van aanpak dat de gemeente Amstelveen recent van de studentenhuisvester heeft ontvangen. DUWO geeft hiermee gehoor aan en dringend verzoek van de gemeente om met prioriteit rookmelders op te hangen naar aanleiding van een brand begin februari in een van de flatgebouwen. 

De brand woedde op zaterdagavond 6 februari in een appartement op de vierde verdieping van een van de studentenflats. Vijf bewoners moesten behandeld worden wegens rookvergiftiging van wie er twee naar het ziekenhuis werden gebracht.

BRANDVEILIGHEIDSEISEN Uit een controle van de gemeente vlak na de brand bleek dat de getroffen studentenflat op een aantal punten niet voldoet aan de brandveiligheidseisen van het Bouwbesluit 2012. Een onderzoek dat DUWO recent heeft laten uitvoeren door een gespecialiseerd bureau bevestigt dit. Het college van Burgemeester en Wethouders vindt dat brandveiligheid de hoogste prioriteit moet krijgen van een verhuurder. Daarom heeft de gemeente en de Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU) er de afgelopen tijd nadrukkelijk bij DUWO op aangedrongen voorrang te geven aan het aanbrengen van rookmelders. Dit vooruitlopend op de wettelijke verplichting per juli 2022.

“Het is mooi dat er nu een plan van aanpak ligt waaruit blijkt dat DUWO haar verantwoordelijkheid serieus neemt en op korte termijn stappen zet om de brandveiligheid te vergroten,” zegt wethouder Herbert Raat (Handhaving en Vergunningen). Eerder ontstond er onenigheid tussen DUWO en de gemeente over de planning van de te nemen maatregelen. Het gemeentebestuur drong er herhaaldelijk op aan dat de studentenhuisvester al op korte termijn de nodige stappen zet om de brandveiligheid te verbeteren. “Het is een heel proces geweest om zover te komen, maar ik wil DUWO een compliment maken dat ze de zaken hebben heroverwogen en hiermee zijn gekomen. De gemeente en de studenten van de VBU zullen erop toezien dat de werkzaamheden goed en tijdig worden verricht.”

TOEGANGSDEUREN Uit de controle van de gemeente en het onafhankelijk onderzoek in opdracht van DUWO blijkt onder meer dat de toegangsdeuren van de wooneenheid in de getroffen flat onvoldoende brandwerend zijn. Daarnaast zijn andere zaken geconstateerd die opgelost moeten worden. Op Uilenstede staan meer vergelijkbare woontorens waarvoor dit geldt. DUWO geeft in haar plan van aanpak aan al deze studentenflats aan te pakken. Volgens de planning van DUWO zijn alle werkzaamheden voor het eind van dit jaar afgerond. Naast alle bouwkundige verbeteringen gaat DUWO ook meer aandacht besteden aan het brandveilig gebruik van de wooneenheden door de studenten.

Volgens wethouder Raat is Uilenstede op 6 februari aan een ramp ontsnapt. ‘’De brand vond aan het begin van de avond plaats waardoor de bewoners tijdig geëvacueerd konden worden, maar je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als de brand midden in de nacht was uitgebroken.” Volgens hem behoren de studentenflats tot de meest kwetsbare gebouwen in Amstelveen en is het een goede zaak dat DUWO nu de verantwoordelijkheid neemt om de brandveiligheid op orde te brengen.

SAMENWERKING VBU-secretaris Lisette Doornbos en voorzitter Cathelijne Immink zeggen blij te zijn dat DUWO overgaat tot actie. “Samen met de gemeente zullen we de plannen en werkzaamheden nauwlettend volgen. We kijken uit naar een goede samenwerking tussen alle partijen en een veilig nieuw collegejaar!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie