De nieuw te bouwen gebouwen (geel) in Bankras Kostverloren. Het college heeft onlangs voorgesteld het aan het Oostelijk Halfrond geplande appartementengebouw van zes bouwlagen op te splitsen in twee kleinere gebouwen met vijf lagen
De nieuw te bouwen gebouwen (geel) in Bankras Kostverloren. Het college heeft onlangs voorgesteld het aan het Oostelijk Halfrond geplande appartementengebouw van zes bouwlagen op te splitsen in twee kleinere gebouwen met vijf lagen Afbeelding uit Startnotitie

Omwonenden Alleman Kwartier nemen geen genoegen met voorgestelde aanpassing bouwplan

1 april 2021 om 15:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Stichting Allemansbelang kan zich niet vinden in de door het college van B en W voorgestelde aanpassing van de bouwplannen voor het Alleman Kwartier. De bewonersorganisatie voelt zich niet serieus genomen en betreurt het dat de door de bewoners aangedragen alternatieven zijn afgewezen. Dat melden de omwonenden in een brief aan de gemeenteraad.  Ze doen daarin ook de suggestie om een bemiddelaar aan te stellen om weer vertrouwen en draagvlak onder de bewoners te creëren

Gemeente en omwonenden liggen als sinds de presentatie van de plannen voor stadsvernieuwing in het gebied rond het door nieuwbouw te vervangen wijkcentrum Alleman met elkaar in de clinch. De omwonenden vinden de plannen te grootschalig. De bewaren betreffen niet de komst van een nieuw wijkcentrum annex medisch centrum op de plek van de gesloopte Bankrashal, maar de plannen voor de bouw van drie (of vier) appartementengebouwen met samen 146 woningen in het hart van de wijk.  

TE GROOT Volgens het college zijn deze appartementen, waaronder 30 sociale huurwoningen, van groot belang met oog op de dringende behoefte aan betaalbare woonruimte in Amstelveen. Omwonenden vinden de geplande nieuwbouw te groot en keren zich tegen het verdwijnen van groen. Ook vrezen ze voor onveiligheid door extra verkeersdrukte. 

SPLITSEN Naar aanleiding van de bezwaren heeft het college nu voorgesteld om het aan het Oostelijk Halfrond geplande appartementengebouw van zes bouwlagen op te splitsen in twee kleinere gebouwen van vijf bouwlagen. Volgens de gemeente is dit de enige mogelijke aanpassing van het plan binnen de kaders van de eerder door de gemeenteraad vastgestelde startnotitie. Daarmee wordt echter niet tegemoet gekomen aan de wens van omwonenden die om vermindering van het aantal woningen en handhaving van de maximale bouwhoogte van 9 meter uit het bestemmingsplan hadden gevraagd.  

ONTSTEMD B en W maakten de voorgestelde aanpassing van de plannen op 23 maart bekend in een brief aan gemeenteraad. Daarin werd ook verwezen naar overleg met de bewoners dat toen echter nog (op 24 maart) plaats moest vinden. Volgens stichting Allemans Belang is de raad met de collegebrief op het verkeerde been gezet. De bewonersorganisatie is ontstemd over de gang van zaken. 

VOOR HET BLOK Volgens Allemansbelang is er in tegenstelling tot wat het college van B en W beweert geen sprake geweest van goede samenspraak met de stichting. ‘Er zijn maar twee gesprekken geweest (één in oktober 2020 en één op 24 maart). Alle drie redelijke en voor de buurt goede alternatieven werden afgewezen,’ stelt de bewonersorganisatie. Dat getuigt in de ogen van de stichting niet van een open houding richting buurtbewoners en daadwerkelijke participatie. ‘Tijdens de bespreking op 24 maart werden we voor het blok gezet en werden gevraagd tussen twee mogelijkheden te kiezen die we tijdens deze bespreking voor voor het eerst werden voorgelegd. Voor het bespreken van bezwaren uit de buurt bleek geen ruimte te bestaan. Dit is geen participatie meer, maar een vorm van onder druk zetten. Wij doen daar niet aan mee,’ aldus de stichting in de brief aan de gemeenteraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie