Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Amstelveense basisschoolkinderen krijgen na Pasen boompje mee naar huis

31 maart 2021 om 12:45 Onderwijs

AMSTELVEEN Alle leerlingen van basisscholen in Amstelveen krijgen na Pasen een boompje mee naar huis. De actie ‘Thuiskweekboompje’ komt voort uit het project Bomenschool Amstelveen. De Bomenschool Amstelveen is een kwekerij waar basisschoolkinderen onder begeleiding van de gemeente bomen kunnen kweken en verzorgen. Over drie jaar zijn de bomen op de kwekerij drie meter groot en kunnen ze geplant worden op hun definitieve plek in groenstroken in het gebied rond de A9.
Om te ervaren hoe het is om thuis een boom op te kweken krijgen alle kinderen binnenkort een boompje mee naar huis voor hun eigen tuin of balkon.

UITDELEN THUISKWEEKBOOM Woensdag 7 april begint de gemeente met het uitdelen van boompjes aan zo’n 10.000 leerlingen van alle (ook internationale) basisscholen in Amstelveen. Samen met kinderburgemeester Elina delen onderwijswethouder Frank Berkhout en groenwethouder Floor Gordon de eerste boompjes uit aan scholieren van Brede school Omnibus. Het gaat om tien Nederlandse soorten: van haagbeuk tot hazelaar en van zomereik tot lijsterbes. De boompjes zijn 40 centimeter hoog en kinderen kunnen ze in de tuin planten of in een grote pot op het balkon. Floor Gordon (groenbeheer en natuur- en milieueducatie): “Bomen zijn belangrijk voor de stad. Ze vangen regenwater op en zorgen voor schaduw en verkoeling in de zomer. We vinden het belangrijk dat kinderen dit al jong meekrijgen. Daarom zijn we ook gestart met de Bomenschool en laten we kinderen beleven hoe het is om voor een boom te zorgen.” De gemeente wil meer bomen in de stad en door deze actie krijgen bomen een plek in particuliere tuinen en balkons.

PLANTLESSEN Op de kwekerij van de Bomenschool Amstelveen staan 900 bomen van zo’n 1,5 meter hoog. Het zijn dezelfde boomsoorten als die nu worden uitgedeeld. Ze zijn gekozen om hun ecologische waarde. Ze zijn namelijk heel goed voor bijen, vlinders, vleermuizen, vogels en andere dieren. Onderwijswethouder Frank Berkhout is enthousiast over beide initiatieven: “Dit zijn onvergetelijke ervaringen voor kinderen. De boompjes in de Bomenschool zijn geplant en worden verzorgd door leerlingen van een aantal basisscholen. Ze krijgen daarvoor speciale zomer- en winterlessen. Ook andere scholen kunnen winterlessen aanvragen. Om te zorgen dat alle kinderen een boom kunnen planten, doen we nu de actie Thuiskweekboompje. Kinderen leren zo wat bomen nodig hebben om te groeien.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie