Volgens de SP worden kleine ondernemers zwaar worden getroffen door de destijds haastig in elkaar gezette NOW-regeling en de vaste lasten regeling (TVL)
Volgens de SP worden kleine ondernemers zwaar worden getroffen door de destijds haastig in elkaar gezette NOW-regeling en de vaste lasten regeling (TVL) Pixabay

SP Amstelveen vraagt steun voor kleine ondernemers die coronasteun moeten terugbetalen

29 maart 2021 om 12:00 Overig

AMSTELVEEN SP Amstelveen heeft het college van B en W om steun gevraagd voor kleinere ondernemers die coronasteun moeten terug betalen als gevolg van het gebrek aan maatwerk in de diverse regelingen. Volgens de partij worden deze ondernemers zwaar worden getroffen door de destijds haastig in elkaar gezette NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) en de vaste lasten regeling (TVL). Vooral bedrijven met minder dan tien werknemers (pakweg twee derde van alle aanvragers) lopen het risico om de voltallige loonsubsidie terug te moeten betalen, omdat het wegvallen van één werknemer daar een enorm effect op de totale loonsom heeft. Daarnaast worden deze kleinere ondernemers ook geconfronteerd met mogelijke strafkortingen. 

MAATWERK Het ministerie van Sociale Zaken heeft eerder aangegeven dat eventuele gaten later konden worden gedicht. Nu blijkt volgens de SP dat minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aangeeft dat met 144.000 aanvragen nauwelijks mogelijk is maatwerk te leveren.  Bezwaar maken kan echter wel. Tot nu heeft volgens de SP 1 op de 20 ondernemers dat gedaan en elk bezwaar moet alsnog apart worden beoordeeld. ‘Het niet willen of kunnen leveren van maatwerk aan de zwaar getroffen ondernemers omdat daar geen ruimte voor zou zijn laat onverlet dat het beoordelen van al die bezwaren tijd kost,’ stel de partij.

MELDPUNT De SP heeft over de kwestie vragen gesteld aan het college. De SP wil onder meer weten hoeveel kleine ondernemers in Amstelveen zijn getroffen door de in haast opgezette NOW- en TVL-regelingen en failliet driegen te gaan of al failliet zijn. De vraagt ook de gemeente een meldpunt inrichten voor ondernemers die door deze situatie op omvallen staan, als nog niet bekend is om hoeveel ondernemers het gaat, De SP wil ook weten of het college het met de partij eens dat deze ondernemers overeind gehouden kunnen worden middels financiële steun vanuit het Amstelveense Coronafonds.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie