Fractievoorzitter Michel Becker.
Fractievoorzitter Michel Becker. AVA

Motie AVA voor onafhankelijke Adviesraad Amstelveense Lokale Media met ruime meerderheid aangenomen

29 maart 2021 om 10:40 Politiek

AMSTELVEEN Michel Becker, fractievoorzitter van AVA, heeft al eerder in de raadscommissie aangegeven helemaal klaar te zijn met de inmiddels ruim tien jaar durende discussie in de raad, betreffende de beoordeling en subsidiëring van de lokale Amstelveense omroep, die ook afgelopen woensdag weer prominent op de agenda stond.

Om het democratisch proces van raad en college te controleren, ziet AVA wel het grote belang van een objectieve en volledig onafhankelijke journalistiek. De partij stemde in maart 2020 volmondig in met het collegevoorstel om een Mediaraad te installeren die het Stimuleringsfonds Lokale Media (Mediafonds) zou beheren, met als doelstelling ‘de lokale journalistiek helpen bevorderen om zo inwoners, bedrijven en organisaties in Amstelveen en de regio beter te informeren over wat er speelt in hun omgeving. Onder kwaliteitsjournalistiek wordt verstaan het maken van kritische, betrouwbare en onafhankelijke journalistieke producties met voldoende diepgang, op basis van zorgvuldig onderzoek.’

Sinds 1 juli 2020 is de Mediaraad actief met als doelgroep: ‘rechtspersonen en natuurlijke personen met een journalistiek projectvoorstel dat aansluit bij de uitgangspunten’. Zij kunnen voor subsidie in aanmerking komen. ‘Toen de beoogde omroep AAN zich publiekelijk meldde, leek het AVA dan ook logisch dat dit nieuwe media-initiatief zich zou melden bij het Mediafonds’, aldus de partij.

Niets bleek minder waar, meldt AVA. ‘De wethouder zag dit anders en besloot om naast de door het Commissariaat van de Media aangewezen licentiehouder RTVA, ook het media-initiatief AAN als omroep te behandelen en het voor de lokale omroep gereserveerde budget tussen deze partijen te verdelen.’ AVA is het hier niet mee eens, ziet dit ook als een éénmalige actie, maar begrijpt dat AAN al begonnen is en het voor een jaar mag proberen. ‘Mogelijk op het verkeerde been gezet door de oproep van de Mediaraad om een nieuw media-initiatief te starten’, aldus AVA. Inmiddels heeft zich nóg een nieuwe omroep gemeld en voordat de raad zich de komende tien jaar weer over het mediadossier moet gaan buigen, lijkt het AVA verstandiger de politiek uit deze discussie te halen en het aan de professionals over te laten.
AVA zou daarvoor de Mediaraad meer capaciteit, mandaat en financiële middelen willen verstrekken, maar dat past volgens de Mediaraad niet bij het door de raad opgelegde takenpakket. De Mediaraad gaat over de journalistieke inhoud en niet over de organisaties die dit aanleveren.

Dit bracht AVA tot het indienen van de motie samen met D66, VVD, PvdA, GL en CDA, voor een Onafhankelijke Adviesraad Amstelveense Lokale Media. De motie werd met ruime meerderheid aangenomen. 

Lees ook:  https://www.amstelveensnieuwsblad.nl/lokaal/overig/675036/amstelveen-biedt-beperkte-subsidie-aan-twee-lokale-omroepen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie