Gemeenteraad van Amstelveen tijdens digitale vergadering.
Gemeenteraad van Amstelveen tijdens digitale vergadering. Opname van uitzending Gemeente Amstelveen

Gemeenteraad Amstelveen wil meer vrouwen in de lokale politiek

25 maart 2021 om 13:35 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraad wil vrouwen uit Amstelveen aanmoedigen om actief te worden in de lokale politiek. Om dat te onderstrepen namen alle partijen in de raad woensdagavond de gezamenlijk ingediende motie ‘Meer vrouwen in de politiek aan de Poel’ aan. De raad wil hiermee de instroom van vrouwelijke volksvertegenwoordigers te vergroten. De raad wil hieraan zelf bijdragen door het organiseren van een informatieavond gericht op vrouwen en het opzetten van een ‘buddyssteem’ van raadsvrouwen als daar behoefte aan is.

Het initiatief voor de motie ontstond omdat de gemeenteraad nu voor slechts 31 procent uit vrouwen bestaat, terwijl zij 51 procent van de Amstelveense bevolking vormen . Omdat een betere afspiegeling van de bevolking te bereiken wil de daar meer vrouwen enthousiasmeren om de lokale politiek in te gaan.

‘Vrouwen zoeken niet vanzelfsprekend de politiek op. Ze gaan liever in de Medezeggenschapsraad van school of in het bestuur van een sportvereniging. Daar wordt informeel politiek bedreven: rekening houden met de meningen van anderen, zoeken naar compromissen en het beste voor de vereniging of school willen. Politiek gaat over keuzes en geld, en nu juist dat laatste vinden vrouwen soms lastig,” aldus  woordvoerder Anne-Mieke van der Vet (raadslid D66).

De gemeenteraad ziet in Amstelveen veel vrouwen die in de politiek een waardevolle bijdrage kunnen leveren. De raad roept de vrouwen op om te komen kijken en luisteren, en om actief te worden om mee te denken en te bepalen. Burgemeester Tjapko Poppens en griffier Debby de Heus ondersteunen dit initiatief van harte. Met raad en daad en zullen zij de initiatieven uitdragen en activiteiten mede organiseren.

Meer informatie is verkrijgbaar bij de griffie via raadsgriffie@amstelveen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie