Wijkcentrum Alleman verhuisd naar nieuwbouw. Op de huidige plek komen appartementen.
Wijkcentrum Alleman verhuisd naar nieuwbouw. Op de huidige plek komen appartementen. Foto: René de Leeuw

Voorstel aanpassing plan Alleman Kwartier in reactie op bezwaren omwonenden

25 maart 2021 om 13:00 Overig

AMSTELVEEN Het college van B en W heeft een voorstel voor aanpassing van de plannen voor het Alleman Kwartier gedaan. Het college denkt daarmee tegemoet te kunnen komen aan reacties van omwonenden van het plangebied op en rond de plek van het huidige wijkcentrum Alleman. De bezwaarmakers vinden de aanvankelijk geplande nieuwbouw te groot voor het hart van hun wijk. Het college stelt nu onder meer voor om het aan het Oostelijk Halfrond geplande appartementengebouw van zes bouwlagen op te splitsen in twee kleinere gebouwen van vijf bouwlagen.

Door deze aanpassing kan de bouwhoogte ook verlaagd worden van 18 naar 15 meter. Het totale aantal woningen dat hier gerealiseerd kan worden, wijzigt door de aanpassing niet. Dat is ook van belang met oog op de dringende behoefte aan betaalbare woonruimte in Amstelveen, zo stelt het college in een brief aan de gemeenteraad over de voorgestelde aanpassing van de plannen. 

PARKEERGARAGE Het bleek volgens het college mogelijk om het bouwvlak meer naar het oosten op te schuiven omdat een van de twee hoge bomen die ter hoogte van de bestaande portiekflat staan, aan het einde van zijn levensduur is. Een gebouw schuift in het voorstel 5 meter op in de richting van de portiekflat. Ook de inrit van de ondergrondse parkeergarage verschuift in de voorgestelde planwijziging naar de oostzijde.

EXTRA GROEN De totale afstand tussen de bestaande portiekflat en het  beoogde appartementencomplex is 22 meter. Daartussen bevinden zich bomen en struiken die behouden blijven. Volgens het college kan het oostelijke appartementengebouw met extra groen nog meer afgeschermd worden van de bestaande portiekflat. Het college wijst er daarbij in de brief aan de raad op dat de woonkamers en balkons van de bestaande portiekflat zich aan de andere zijde bevinden.

B en W hadden bij de raadsbehandeling van de startnotitie voor dit project toegezegd om de stichting Allemansbelang, waarin omwonenden vertegenwoordigd zijn, te betrekken bij de verdere planontwikkeling. Het gaat daarbij om het uitwerken van de bouwvlakken, het opstellen van een beeldkwaliteitsplan en de herinrichting van de openbare ruimte. Er is sindsdien digitaal en schriftelijk overleg met de stichting gevoerd die alternatieven voor de plannen heeft aangedragen. Het college ziet binnen de vastgestelde kaders van de startnotitie nu één mogelijkheid voor aanpassing van het geplande woongebouw aan het Oostelijk Halfrond 

WIJKCENTRUM ALLEMAN De gemeente presenteerde eind 2019 de plannen voor stadsvernieuwing in het gebied rond wijkcentrum Alleman. De plannen betroffen de bouw van een nieuw wijkcentrum Alleman annex medisch centrum en apotheek op de plek van de gesloopte Bankrashal, plus drie (nu dus vier) appartementengebouwen met samen 146 woningen in het hart van de wijk Bankras Kostverloren. Omwonenden maakten bezwaar tegen de plannen, omdat ze de geplande nieuwbouw te groot vinden en vrezen grotere onveiligheid door extra verkeersdrukte, verdwijnen van groen en nadelige gevolgen voor welzijn en gezondheid.

De uitwerking van het bestemmingsplan is de volgende stap in het proces. Daarvoor moeten volgens B en W nu eerst de uitgangspunten voor de bouwvlakken vastgelegd worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie