Demissionair minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie dinsdagavond.
Demissionair minister-president Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie dinsdagavond. NOS

Coronamaatregelen worden verlengd tot en met 20 april

23 maart 2021 om 19:52 Corona

DEN HAAG De huidige coronamaatregelen worden zoals verwacht verlengd tot en met 20 april. “Dat valt tegen”, erkent demissionair minister-president Mark Rutte. Maar gezien de nog altijd te snelle verspreiding van het coronavirus en het hoge aantal ziekenhuisopnames, heeft het kabinet geen andere keuze, zegt hij. Op 13 april is er opnieuw een persconferentie over de situatie en maatregelen.

Mochten de cijfers in de tussentijd onverwacht meevallen en er zijn verruimingen mogelijk, dan wacht het demissionair kabinet niet tot het volgende beslismoment, laat Rutte weten.

Rutte spreekt van “de zorgelijke realiteit van vandaag”. Op één punt maakt het kabinet een uitzondering: de avondklok gaat, vanwege de zomertijd, vanaf woensdag 31 maart in om 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. De burgemeesters in het Veiligheidsberaad drongen hier maandag al op aan.

“Voor de rest blijft alles zoals het is”, aldus Rutte. “Ik begrijp, dit valt tegen. Ik snap het ongeduld.” Als de cijfers de komende tijd meevallen, kan er mogelijk toch al voor 20 april meer.

Het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland wordt verlengd tot en met 15 mei. Voor de zomervakantie heeft het kabinet nog geen advies, dat volgt “zo snel mogelijk”. Rutte zegt “goede hoop” te hebben dat er tegen die tijd meer kan.

SNELTESTEN ONDERWIJS Toegangstesten en sneltesten moeten het mogelijk maken om het hoger onderwijs sneller te openen, zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie. Als onderwijsinstellingen dat kunnen organiseren en de besmettingscijfers het toelaten, mogen ze vanaf 26 april een dag per week fysiek lesgeven aan hun studenten.

NIEUW STEUNPAKKET Het demissionaire kabinet werkt aan nieuw plan om bedrijven te helpen die door de coronacrisis in financiële problemen zijn geraakt, belooft minister-president Mark Rutte. Hij begrijpt dat de verlenging van de coronamaatregelen tot zeker 20 april “een enorme domper” is voor ondernemers die het water “financieel en emotioneel” toch al aan de lippen staat.

Het kabinet heeft al vele tientallen miljarden gestoken in steunpakketten om getroffen bedrijven overeind te houden en banen te behouden. Het zal ook de komende tijd blijven kijken wat daarvoor nodig is, nu horecagelegenheden langer dicht moeten blijven en bijvoorbeeld winkels langer te maken hebben met forse beperkingen. “We zeggen straks niet ineens: U zoekt het maar uit”, verzekert Rutte.

Ondanks de steunpakketten heeft de crisis al diepe gaten geslagen in de reserves van veel ondernemingen. Sommige bedrijven hebben zich diep in de schulden moeten steken om het hoofd boven water te houden. Daarom werken de ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Bas van ‘t Wout (Economische Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) samen met vakbonden en werkgeversorganisaties aan een plan om bedrijven verder te helpen.

QUARANTAINEPLICHT REIZIGERS Voor mensen die naar Nederland reizen zal waarschijnlijk vanaf de eerste helft van mei een quarantaineplicht gelden. Het kabinet hoopt dat een wetsvoorstel waar het aan werkt, dan zal zijn aangenomen door het parlement. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge dinsdag.

Het demissionaire kabinet werkt al langer aan een verplichte quarantaine, omdat het advies dat nu aan reizigers wordt gegeven maar matig wordt opgevolgd. Overtreding van de plicht zal mensen op een boete komen te staan, hoe hoog die wordt is nog niet bekend.

Naast een verplichte quarantaineperiode van tien dagen, moeten mensen die met het vliegtuig of de boot naar Nederland reizen nu al een negatieve testverklaring overleggen. Het kabinet wil die plicht ook invoeren voor automobilisten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie