Door een verkeerde instelling van het coördinatenstelstel, zijn de hardlooproutes in het Amsterdamse Bos een stuk korter dan vermeld op de routepaaltjes.
Door een verkeerde instelling van het coördinatenstelstel, zijn de hardlooproutes in het Amsterdamse Bos een stuk korter dan vermeld op de routepaaltjes. Pixabay

Nieuwe hardlooproutes in Amsterdamse Bos veel korter dan routepaaltjes vermelden

23 maart 2021 om 08:00 Recreatie

AMSTELVEEN Hardlopers die dachten in het Amsterdamse Bos een nieuw record te hebben gelopen op de 5, 10 of 21 kilometer komen bedrogen uit. Door een instellingsfout blijken de aangegeven afstanden van de hardlooproutes op de nieuwe routepaaltjes in het bos niet te kloppen. De route van 5 kilometer is in werkelijkheid maar 4 kilometer lang, de route van 10 kilometer maar 7,3 kilometer en die van 21 maar 15,6 kilometer. Er wordt inmiddels gewerkt aan het herstel en de verwachting is dat het probleem half juni verholpen is 

Tussen november en februari zijn de routepaaltjes in het bos vernieuwd. Door een instellingsfout bleken niet meer te kloppen. In de GIS-applicatie (geografisch informatiesysteem) waarin de routes zijn berekend stond het coördinatenstelsel verkeerd ingesteld. Daardoor klopte de berekening van het totale aantal kilometers van de hardlooproutes niet.

De nieuwe routepaaltjes zijn begin maart 2021 opgeleverd. Het bosbeheer heeft het werk daarbij met de aannemer nagelopen. Daarbij zijn ook de meldingen van bezoekers over de lengte van de hardlooproutes meegenomen. De routes worden nu aangepast en waar nodig worden paaltjes hersteld. Hoewel veel hardlopers graag zelf hun route in het bos kiezen, moeten de sporters die liever de routepaaltjes volgen nog tot half juni geduld hebben tot alles weer goed aangegeven staat en de vermelde afstanden weer kloppen. 

De routepaaltjes geven ook wandelroutes aan. Een aantal paden en wandelroutes in het bos us nu ook  opgenomen in het wandelnetwerk van Noord-Holland. Dat maakt het mogelijk langere wandelroutes te plannen die het Bos doorkruisen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie