Gemiddeld gaan de woonlasten dit jaar in Nederland met 5,1 procent omhoog. Amstelveen blijft hier onder met een stijging van 4,45 procent
Gemiddeld gaan de woonlasten dit jaar in Nederland met 5,1 procent omhoog. Amstelveen blijft hier onder met een stijging van 4,45 procent Eddie de Blieck

Woonlasten Amstelveen stijgen 0,6 procent minder dan het landelijk gemiddelde

19 maart 2021 om 18:00 Overig

AMSTELVEEN De woonlasten in Amstelven stijgen in 2021 0,6 procent minder dan het landelijk gemiddeld. Gemiddeld gaan de woonlasten dit jaar in Nederland met 5,1 procent omhoog. Amstelveen blijft hier onder met een stijging van 4,45 procent. Dat blijkt uit de  Atlas van de Lokale Lasten van COELO, het onderzoeksinstituut van Rijksuniversiteit Groningen, die deze week is uitgekomen. Hierin staan de woonlasten per gemeente. 

Gemeente Amstelveen weet de koers van een gematigde lastenontwikkeling nog steeds te handhaven, ondanks dat gemeenten inmiddels financieel in zwaar verkeren door met name onvoldoende Rijksgelden voor Jeugdzorg. “Dit laat zien dat de financiële basis van de gemeente goed is,” stelt wethouder Herbert Raat (Financiën). “We proberen de gematigde stijging van de lasten vast te houden waar dat kan.”

In vergelijking met de andere Amstelland-Meerlanden gemeenten heeft Amstelveen een relatief lage lastendruk bij een hoog voorzieningenniveau. De woonlasten zijn dit jaar opnieuw het laagst in vergelijking met de buurgemeenten. 

De stijging van 4,5 procent betreft de totale aanslag voor onroerende-zaakbelasting (ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing voor een meerpersoonshuishouden in een gemiddelde Amstelveense koopwoning met een waarde van 442.000 euro. Dat de lokale lasten dit jaar meer stijgen dan de inflatie van 2,75 procent komt door de landelijke kostenstijgingen bij de inzameling en verwerking van afval, waardoor de afvalstoffenheffing in Amstelveen stijgt met 8 procent. Hier hebben alle Nederlandse gemeenten mee te maken. 

De ozb stijgt landelijk gemiddeld met 5 procent. Amstelveen heeft de ozb alleen met de inflatiecorrectie van 2,75 procent verhoogd. Veel andere gemeenten moeten door tekorten de ozb extra verhogen om de begroting sluitend te houden. De rioolheffing stijgt minder dan de inflatie met 2 procent Opgeteld betekent dit dat een meerpersoonshuishouden in een gemiddelde koopwoning in Amstelveen in totaal 2,80 euro per maand meer gaat betalen. 

De Atlas van de Lokale lasten is hier te vinden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie