Impressie van de rotonde zoals bewoners van de Groenelaan die in gedachten hebben.
Impressie van de rotonde zoals bewoners van de Groenelaan die in gedachten hebben. Tatelijne Smink

Inwoners Groenelaan willen structuur in bouwprojecten: werkgroep maakt eigen wijkvisie

19 maart 2021 om 10:17 Wonen

AMSTELVEEN Als de gemeente het niet doet, dan doen we het zelf. Dat is de insteek van de werkgroep Infra van het Wijkplatform Groenelaan, die zelf een totaalvisie wil opstellen voor ontwikkelingen in de wijk. Daarin komen zaken als toekomstige bouwprojecten, wegen, paden, parkeerruimte en groen. Ondanks recent gebouwde en in voorbereiding zijnde projecten, mist de werkgroep een totaalvisie op de wijk, waardoor het een rommeltje dreigt te worden. Dinsdag kwam de werkgroep voor het eerst digitaal bijeen om zo’n plan te maken.

“De wijk bestaat zo’n vijftig jaar en is hier en daar rijp voor vernieuwing en verandering,” zegt werkgroepslid Friso van der Meulen. “Maar we liepen een beetje achter de wedstrijd aan. Bijvoorbeeld bij de vernieuwing van winkelcentrum Groenhof. En ook met de plannen voor Landtong. We zijn te laat op de trein gestapt, terwijl we er best goede ideeën over hadden.”

WAKKER Landtong schudde de werkgroep wakker en toen er plannen kwamen voor een woontoren bij Newa, lanceerde zij al zelf een alternatief plan voor een rotonde op de plek van de huidige T-kruising Groenelaan-Sportlaan. “Groenelaan is een fantastische wijk om in te wonen en dat willen we graag zo houden,” vervolgt Van der Meulen “Maar je moet wel vooraf weten wat je met de wijk wilt, want zo’n toren aan Newa staat er wel voor honderd jaar. Wat we willen is het benoemen van alle plekken waar de komende tien tot vijftien jaar iets gaat gebeuren en waar wij als bewoners iets van kunnen vinden. We willen pijnpunten benoemen en suggesties aandragen.” Lucas van der Aart vult aan: “Een overkoepelende visie willen we. De naam ‘Groenelaan’ zegt dat het een groene wijk moet zijn. We moeten niet alleen kijken naar gebouwen, maar ook naar groen.”

“De gemeente gaat nu voor drie wijken gebiedsvisies maken,” zegt voorzitter Bauco Moerkercken. “Maar onze wijk zit daar niet bij. De gemeente stuurde wel een bestaande visie toe voor Kronenburg-Uilenstede. Onze wijk is anders, maar met dit als voorbeeld kunnen we een eigen opzet maken voor een visie voor Groenelaan met onderwerpen die voor ons van belang zijn.”

KICK-OFF Dinsdag was de kick-off. Die ging vooral over het afbakenen van de onderwerpen: plekken waar de komende tijd iets kan gaan veranderen. Maar ook wijzigt de bevolkingssamenstelling. Er is een verjonging gaande en er vestigen zich steeds meer expats. “Die moeten niet de overhand krijgen,” vindt Marja Pel. “Een andere verschuiving is die van huur- naar koopwoningen.” Marjanne Verhoef wijst op heel andere zaken: “We moeten oppassen dat kunst niet uit de wijk verdwijnt. En het project Landtong zou verfraaid moeten worden met een kunstwerk. Ik denk ook aan water, mede met het oog op waterberging in verband met klimaatverandering.”

De werkgroepleden gaan nu voor de volgende bespreking na welke concrete onderwerpen er in de wijk zoal te vinden zijn. Wellicht kunnen mettertijd studenten van bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam voor de werkgroep onderdelen voor de gebiedsvisie uitwerken in het kader van stages.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie