Afbeelding
Eigen Foto

Vier jaar cel en vrijspraak in zaak aanslag Cor van Hout

18 maart 2021 om 14:56 Rechtbank

HAARLEM/AMSTELVEEN De rechtbank in Haarlem heeft donderdag vier jaar celstraf opgelegd aan Nico V. (57) voor zijn rol bij de aanslag eind 2000 op Heinekenontvoerder Cor van Hout en diens kompaan Bas Vermeulen. Medeverdachte Maruf ‘Paja’ M. (65) werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het Openbaar Ministerie had vorige maand tegen beiden zes jaar gevangenisstraf geëist.

Van Hout en Vermeulen werden op 20 december 2000 kort voor middernacht bij de woning van Van Houts toenmalige partner Sonja Holleeder in Amstelveen van afstand beschoten met een scherpschuttersgeweer. Ze lieten zich op de grond vallen, hielden zich minutenlang dood en kwamen met de schrik vrij.

Voor Cor van Hout was de aanslag, de tweede op zijn leven, uitstel van executie. Hij werd begin 2003 samen met een vriend alsnog geliquideerd toen hij een Chinees restaurant in de Dorpsstraat in Amstelveen verliet.

Volgens de rechtbank was Nico V. - eerder al tot twaalf jaar cel veroordeeld wegens moord - de man die eind 2000 tweemaal de trekker overhaalde. Hoewel hij voor en na de aanslag intensief contact onderhield met M. en de twee elkaar na de liquidatiepoging ontmoetten in Amsterdam-Zuid, is de rol die M. vervulde volgens de rechtbank echter te onduidelijk om hem als mededader te bestempelen.

Wel oordeelde de rechtbank dat de aanslag op Van Hout is gepleegd in opdracht van crimineel John Mieremet, zelf eind 2005 vermoord. De rechtbank verwees daarbij naar de verklaringen van kroongetuige Edgar van L., die rond de eeuwwisseling veel optrok met Mieremet. Van L. heeft onder meer verteld over een bijeenkomst in Maastricht in november 2000, waar Mieremet de daadwerkelijke moordopdracht zou hebben verstrekt.

V. en M. waren in 2001 al verdachten, maar gingen toen vrijuit bij gebrek aan bewijs. In 2008 belandden ze alsnog voor de rechter, maar werd het OM na een eis van acht jaar celstraf niet ontvankelijk verklaard. In 2011 bepaalde het gerechtshof dat het proces overnieuw moest. Vanwege de verstreken tijd matigde het OM de oorspronkelijke eis vorige maand met twee jaar. Hoewel de rechtbank daar in de zaak van V. nog een schepje bovenop deed, liet het OM donderdag direct na de uitspraak weten niet ontevreden te zijn met de uitkomst.

Voor de (voltooide) liquidatie van Van Hout in 2003 staat diens vroegere ‘bloedgabber’ Willem Holleeder momenteel in hoger beroep terecht. Justitie meent dat hij de opdrachtgever van de moord is geweest. Holleeder ontkent en wijst naar Mieremet. Holleeder en Van Hout behoorden in 1983 tot de groep criminelen die biermagnaat Freddy Heineken ontvoerden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie