Het 150 kilovolt-station aan Langs de Akker is aan vernieuwing toe.
Het 150 kilovolt-station aan Langs de Akker is aan vernieuwing toe. Google

Toenemende vraag naar elektriciteit vraagt om vernieuwing en uitbreiding netwerk

18 maart 2021 om 10:42 Overig

AMSTELVEEN Bij de gemeente is een aanvraag ingediend om een nieuw hoogspanningsstation (150 kilovolt) en middenspanningsstation (20 kilovolt) te realiseren in de Legmeerpolder en het 40 jaar oude inpandige 150 kilovolt-station aan Langs de Akker te vervangen en te vergroten.

Tussen de stations is een ondergrondse 150 kilovolt-kabelverbinding nodig. Daarnaast moeten 20 kilovolt-kabels worden aangelegd vanaf het 20 kilovolt-station naar de directe omgeving. De gemeente ziet de noodzaak van groei van het elektriciteitsnetwerk in en zoekt samen met TenneT, Liander en de omgeving naar mogelijke locaties.

TOENEMENDE ELEKTRICITEITSVRAAG Het college van B en W beoordeelt een aanvraag en toetst het aan gemeentelijk beleid zoals woningbouwplannen, duurzaamheidsambities en de daarmee samenhangende vraag naar elektriciteit. Wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke ordening en Duurzaamheid): “Netbeheerders TenneT en Liander hebben in de systeemstudie Energie-infrastructuur Noord-Holland 2020-2050 en de netwerk impact analyse ten behoeve van de Regionale Energiestrategie aangegeven dat de bestaande infrastructuur verouderd raakt en onvoldoende capaciteit biedt voor de verwachte toenemende vraag naar elektriciteit in Amstelveen en de regio. De woningbouw in en om Amstelveen en een nieuw bedrijventerrein in Amstelveen-Zuid betekenen meer elektriciteitsaansluitingen. Ook het verduurzamen van auto’s en huizen draagt bij aan een grotere vraag naar elektriciteit. Het is noodzakelijk en urgent dat wij het elektriciteitsnetwerk hierop gaan aanpassen.”

UITDAGING Het is ruimtelijk gezien een uitdaging om de elektriciteitsstations stedenbouwkundig in te passen in de bestaande omgeving. De vernieuwing en uitbreiding aan Langs de Akker moet in de directe nabijheid plaatsvinden. De bestaande 150 kilovolt-installatie kan vernieuwd worden als een nieuwe is gebouwd. Daarnaast is op termijn uitbreiding van het bestaande 20 kilovolt-station nodig. Het huidige station aan Langs de Akker grenst aan een waterkering, een volkstuinencomplex en een parkeerterrein.
Bij het locatieonderzoek, dat nu start, moet hier rekening mee gehouden worden. Gemeente en netbeheerders vinden het belangrijk dat de omgeving tijdig wordt geïnformeerd en dat de stations met de bijbehorende ondergrondse kabels met aandacht ingepast worden. TenneT, Liander en gemeente gaan hier graag over in gesprek met belanghebbenden als er meer duidelijk is. Naar een locatie in de Legmeerpolder wordt in overleg met gebiedseigenaren gezocht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie