Afbeelding
Eigen foto

Uitslag verkiezingen Amstelveen: VVD verliest licht, D66 grootste stijger

18 maart 2021 om 08:35 Politiek

AMSTELVEEN Demissionair premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte is ‘supertrots’ op de winst die zijn partij heeft behaald bij de Tweede Kamerverkiezingen. De VVD groeide van 33 naar 36 zetels (voorlopige uitslag). Nadat de eerste exitpolls gisteravond binnen waren, feliciteerde Rutte Sigrid Kaag al met “de enorme overwinning van D66 en alle nieuwkomers”. Hoewel hij blij is met het behaalde resultaat, ligt er volgens Rutte vooral een enorme taak op het huidige én het nieuwe kabinet te wachten. ”Nu weer aan het werk, er staat ons heel veel te doen.” Ook in Amstelveen is de VVD de grootste partij en eindigt D66 op de tweede plek. Dat was in 2017 ook zo. Deze keer heeft D66 wel meer kiezers aan zich weten te binden: 21,3 procent tegen 18 procent in 2017. De VVD moest wel enigszins inboeten. De partij kreeg in Amstelveen deze keer 25,5 procent van de stemmen. In 2017 was dat nog 28 procent.

Bekijk HIER de voorlopige uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen in Amstelveen.

In totaal mochten de afgelopen drie dagen 57.927 Amstelveners bij een van de 38 stembureaus hun stem uitbrengen. De keuze die zij hadden was nooit eerder zo groot; er deden maar liefst 34 partijen mee. Hiervan komen zoals het er nu voorstaat 17 partijen daadwerkelijk in de Tweede Kamer terecht. In totaal brachten 46.716 Amstelveners een stem uit. Daarmee ligt het opkomstpercentage op 80,6 procent, bijna 4 procent lager dan bij de verkiezingen van 2017. 

OFFICIËLE UITSLAG Helemaal officieel wordt de verkiezingsuitslag overigens pas na het weekend. Maandag 22 maart om 10.00 uur is de openbare zitting van het hoofdstembureau Tweede Kamerverkiezing waarin het aantal stemmen in kieskring 10 Haarlem, waar ook Amstelveen toe behoort, wordt vastgesteld. De zitting vindt plaats in de tijdelijke raadszaal in het stadskantoor Zijlpoort aan de Gedempte Oude Gracht 2. De zitting is openbaar en te volgen op de livestream via https://haarlem.notubiz.nl/live onder vergadering hoofdstembureau verkiezing Tweede Kamer.

FORMATIE Mark Rutte kan door de verkiezingsuitslag aan de slag gaan om zijn vierde kabinet te formeren. Daarbij zal hij eerst met D66 om de tafel gaan zitten, zo heeft hij laten weten. Ook andere partijleiders verklaarden al dat deze beide winnaars het voortouw moeten nemen bij de kabinetsformatie. Vooraf verklaarde de VVD-leider in elk geval te willen optrekken met het CDA. Maar de partij van Wopke Hoekstra heeft een aantal zetels moeten inleveren. Hoekstra noemde de uitslag ‘zeer teleurstellend’ en beaamt dat zijn partij bescheidenheid past na deze afstraffing.

Rutte zal in de formatie meer rekening moeten houden met de wensen van de sociaal-liberalen dan bij de formatie in 2017. Het beleid moet “progressiever, eerlijker en groener” dan de afgelopen vier jaar, verklaarde Kaag direct. Zij noemt met name de “klimaatramp”, en investeringen in onderwijs en woningen als onderwerpen die niet langer kunnen wachten.

Een nieuw kabinet kan al bestaan uit drie partijen. In de voorlopige uitslag hebben VVD, CDA en D66 samen een meerderheid van 77 zetels. De gekozen lijsttrekkers komen donderdagmiddag samen bij Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib om een verkenner aan te wijzen. Die komt normaal uit de grootste partij. De verkenner gaat met alle partijen praten en daarna kijken welke coalitie mogelijk is.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie