Afbeelding
René de Leeuw

Veel vragen raadscommissie over plan D66 voor ‘baatbelasting’

15 maart 2021 om 09:55 Politiek

AMSTELVEEN D66 verkent de mogelijkheden van het invoeren van zogeheten ‘baatbelasting’ in Amstelveen als middel om huiseigenaren te helpen door de investeringen die gepaard gaan met het verduurzamen van hun woning. D66-burgerraadslid Maarten de Haan peilde donderdagavond in een raadscommissie hoe raadsleden van andere fracties tegen het idee aankijken.

Baatbelasting komt er in dit verband op neer dat de huiseigenaar de investering in zijn woning terugbetaalt in maandelijkse termijnen ter grootte van de bereikte besparingen op de energierekening. De Haan wil dat graag toegepast zien bij zowel nieuwe als bestaande woningen. “De energietransitie is alleen haalbaar als die betaalbaar blijft,” aldus De Haan. “Met baatbelasting verduurzamen huiseigenaren hun woning zonder dat de woonlasten stijgen.” Na verkoop blijft de belasting gekoppeld aan de betreffende woning. De nieuwe bewoner neemt de betaling van de baatbelasting over.

In de commissie kwamen veel vragen naar voren, waar nog weinig antwoorden op waren. Jacqueline Solleveld Olthof (BBA) vroeg zich af: “Stel dat ik een woning overneem en een veel lager energieverbruik heb, moet ik dan de hoge baatbelasting van mijn voorganger betalen?”

RENOVATIE Bert Rouwenhorst (CDA) verwacht weinig toepassing in Amstelveen omdat bij veel woningen de kosten wel tot 70.000 euro kunnen oplopen. “Energieneutraal maken gebeurt vaak in combinatie met renovatie, maar renovatiekosten zijn niet in deze vorm van financiering op te nemen.” Dick Loos (PvdA) vindt baatbelasting een ingewikkeld instrument: “Veel techniek, veel financieel rekenwerk, veel aannames en lastig bij oudere woningen.” Henk Stoffels (ChristenUnie) vroeg zich af hoe het moet met eigenaren die meerdere panden bezitten. VVD en GroenLinks zijn positief, maar wachten graag stappen af van de minister alvorens als gemeente een regeling op te tuigen. Wethouder Floor Gordon ziet veel voordelen in de baatbelasting: “Gezien het innovatieve karakter van baatbelasting moet dit echter wel heel degelijk worden uitgewerkt.”

Binnenkort houdt D66 een bijeenkomst met experts. De fractie gebruikt de uitkomsten voor het uitwerken van een concreet voorstel.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie