PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Amstelveen

Vooralsnog geen megawindturbines in Amstelland, kop Amstelscheg nu ‘extra reservegebied’

Natuur en milieu
Foto: Pixabay
12 mrt 2021, 16:00
De stichting Beschermers Amstelland is tegen het plaatsen van windturbines in de Amstelscheg, omdat dat voor aantasting van het landschap zorgt.
De stichting Beschermers Amstelland is tegen het plaatsen van windturbines in de Amstelscheg, omdat dat voor aantasting van het landschap zorgt.
AMSTELVEEN

Er komen vooralsnog geen ‘megawindturbines’ in het groengebied tussen Amsterdam, Ouder-Amstel en Amstelveen. Het gemeentebestuur van Amsterdam had deze locatie eerder in beeld als een van de zoekgebieden voor enkele van de 17 extra windturbines die het stadsbestuur de komende jaren wil plaatsen om duurzame energie op te wekken. De locatie is onder meer afgevallen vanwege bezwaren van Beschermers Amstelland en de gemeente Amstelveen die het open landschap hier willen behouden. De ‘kop van de Amstelscheg’ is nog wel in beeld als ‘extra reservegebied’ voor het geval het niet lukt om de door Amsterdam gewenste 50 MW aan windenergie op te wekken op de nu vastgestelde voorkeurs- en eerste reservelocaties. De kans daarop wordt echter klein geacht. Een van de nu vastgestelde voorkeursgebieden ligt aan de oostkant van verkeersknooppunt Holendrecht. 

Amsterdam wil met de windenergieplannen de komende jaren invulling geven aan het landelijk Klimaatakkoord. Het stadsbestuur heeft de ambitie om de Amsterdam klimaatneutraal te maken en grootschalige opwekking van duurzame energie speelt daarin een belangrijke rol. Amsterdam wil daarom 50 MW extra windenergie realiseren in de periode tot 2030. He..

Deel dit artikel via: