Lisette Doornbos en Cathelijne Immink van de Vereniging Bewoners Uilenstede in gesprek met wethouder Herbert Raat op het raadhuis.
Lisette Doornbos en Cathelijne Immink van de Vereniging Bewoners Uilenstede in gesprek met wethouder Herbert Raat op het raadhuis. Gemeente Amstelveen

Amstelveen wil nog deze maand plan van aanpak brandveiligheid Uilenstede

12 maart 2021 om 11:11 Overig

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen wil uiterlijk eind maart een plan van aanpak ontvangen van studentenhuisvester DUWO om de brandveiligheid op Uilenstede op orde te krijgen. Het college van B en W vindt dat DUWO hogere urgentie moet geven aan de brandveiligheid van haar studentenwoningen. Vanuit de gemeente is hierover deze week contact geweest met de voorzitter van de raad van bestuur van DUWO en de directeur van de vestiging in Amsterdam.

Aanleiding van de oproep aan DUWO is brand die op zaterdagavond 6 februari woedde in een appartement op de vierde verdieping van een va de studentenflats. Vijf bewoners moesten behandeld worden wegens rookvergiftiging van wie er twee naar het ziekenhuis werden gebracht.

De gemeente stelt dat zij begrijpt dat het inventariseren en op orde brengen van de brandveiligheid op de gehele campus tijd en geld kost en dat dit niet allemaal op korte termijn gerealiseerd kan worden. Maar het gemeentebestuur wil wel dat DUWO op de korte termijn laat zien dat zij de brandveiligheid in de studentencomplexen serieus neemt en hiervoor op korte termijn de nodige stappen zet. 

Wethouder Herbert Raat (Handhaving, Vergunningen) heeft donderdag samen met burgemeester Tjapko Poppens, een toezichthouder van de gemeente en Lisette Doornbos van de Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU) een bezoek gebracht aan de vierde etage van de flat waar begin februari brand uitbrak, om met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn geweest.

“De zorgplicht reikt verder dan de wettelijk plicht voor deze bijzondere doelgroep”, zegt wethouder Herbert Raat. “We willen dat het plaatsen van rookmelders in de studentenkamers voor aanvang van het nieuwe studiejaar 2021/2022 met voorrang wordt opgepakt. In het plan van aanpak verwachten wij in ieder geval dat DUWO aangeeft op welke wijze zij invulling gaan geven aan deze oproep. Samen met de VBU gaan wij erop toezien dat er een plan voor de korte en de lange termijn komt die voldoet aan de zorgplicht.”

De gemeente heeft vlak na de brand een inspectie laten uitvoeren waaruit blijkt dat het woongebouw op een aantal onderdelen niet voldoet aan het bestaande bouwniveau van het Bouwbesluit 2012. Dit onderzoek is op 15 februari en op 2 maart met DUWO gedeeld. De studentenhuisvester is gevraagd om een in brandveiligheid gespecialiseerd adviesbureau het gehele gebouw te laten inspecteren en te onderzoeken of het woongebouw voldoet aan de brandveiligheidseisen. Geconstateerde gebreken dienen te worden voorzien van een hersteladvies.

Lees ook premiumartikel ‘Studentenhuisvester DUWO en gemeente Amstelveen in botsing over brandveiligheid Uilenstede’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie