Esther Veenboer (PvdA) maakt zich zorgen over het bestaan van illegale prostitutie in Amstelveen.
Esther Veenboer (PvdA) maakt zich zorgen over het bestaan van illegale prostitutie in Amstelveen. René de leeuw

Illegale prostitutie opgespoord dankzij aanpak ondermijning

10 maart 2021 om 12:30 Politiek

AMSTELVEEN Het vorig jaar door de gemeente ingezette beleid tegen ondermijning van de samenleving door de onderwereld werpt de eerste vruchten af. De afgelopen maanden zijn er in Amstelveen diverse woningen gesloten vanwege verdenking van illegale prostitutie. PvdA-raadslid Esther Veenboer maakte zich zorgen over het bestaan daarvan in Amstelveen. “Amstelveners willen in veilige wijken wonen, dus moeten we zorgen dat dit niet meer voorkomt,” zei ze dinsdagavond in een raadscommissie.

MEER TIPS Volgens burgemeester Tjapko Poppens is de reden van de sluitingen het feit dat er dankzij het anti-ondermijningsbeleid meer informatie over illegale prostitutie naar boven komt. “We kijken meer, we zien meer en we krijgen veel meer tips van Amstelveners,” zei hij. “Ook hotels worden bij het beleid betrokken en dat begint eveneens vruchten af te werpen in vorm van tips.”
Veenboer vroeg zich af of er sprake is van een structurele toename van illegale prostitutie, bijvoorbeeld als gevolg van niet meer verhuurde Airbnb-panden of de sluiting van de Wallen in Amsterdam vanwege corona. Poppens heeft daar geen aanwijzingen voor. “Wat Airbnb betreft is er één geval geweest, maar dat kun je niet structureel noemen. Van andere gemeenten hoor ik dat ook niet.”

OVERLAST TERUGDRINGEN Met de aanpak van illegale prostitutie wil de gemeente zicht krijgen op slachtoffers van mensenhandel om hulp te kunnen bieden, overlast in wijken terugdringen en ervoor zorgen dat woningen daadwerkelijk worden gebruikt voor wonen en niet voor illegale activiteiten. Amstelveen stemt de aanpak af in samenwerking met Amsterdam. De gemeente blijft graag tips vernemen van inwoners.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie