Afbeelding
Pixabay

Gemeente wil snel meer energie opwekken met zonnepanelen op daken en parkeerplaatsen

4 maart 2021 om 17:30 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Gemeente Amstelveen wil het aandeel energie dat met zonnepanelen op daken en parkeerplaatsen wordt opgewekt, de komende jaren aanzienlijk vergroten. Het college van B en W heeft daarvoor een versnellingsaanpak vastgesteld, gericht op bedrijven, inwoners, maatschappelijk en gemeentelijk vastgoed en parkeerplaatsen. De gemeente zet in op het wegnemen van belemmeringen voor het opwekken van energie op daken en parkeerplaatsen en het tot stand brengen van samenwerkingen met andere partijen zoals Economische Zaken en de Omgevingsdienst.

KANSRIJK In de Visie op zonne-energie heeft de gemeente geconstateerd dat daken van bestaande gebouwen (bedrijven, woningen, maatschappelijk en gemeentelijk vastgoed) en parkeerplaatsen door hun grote oppervlak kansrijke locaties zijn om het aandeel duurzaam opgewekte energie substantieel te vergroten. Het draagvlak onder inwoners, bedrijven en instellingen is hiervoor groot. Op dit moment blijkt echter dat deze locaties hiervoor nog onvoldoende benut worden.

DAKSCAN Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid: “Door gebruik te maken van de daken in Amstelveen kunnen we het percentage duurzame opwek aanzienlijk vergroten. Om dit te realiseren willen we een accountmanager van de gemeente aanstellen, die de eigenaren van bestaande gebouwen en parkeerplaatsen proactief zal benaderen. Voor iedere doelgroep hebben we een passende aanpak, die doelgroepen optimaal in staat stelt het plaatsen van zonnepanelen te realiseren. Zo willen we bijvoorbeeld een gratis dakscan aanbieden, waarmee een inschatting gemaakt kan worden hoe kansrijk ‘zon op dak’ technisch en financieel is. Hierdoor hopen we de partijen te enthousiasmeren om aan de slag te gaan.”

SUBSIDIE De accountmanager van de gemeente zal, in samenwerking met het Energieloket Amstelveen en het Steunpunt Energieadvies, stevig inzetten op de realisatie van het opwekken van zonne-energie op daken. Ze gaan gezamenlijk eigenaren van bestaande gebouwen en parkeerplaatsen advies geven en begeleiden bij het aanvragen van subsidies en de financiering van aanvragen. Belangrijke subsidies zijn de SDE++ (subsidie voor duurzame energie) en de Energie Investeringsaftrek (EIA) voor de investering. Ook worden er collectieve inkoopregelingen voor zonnepanelen georganiseerd. Op dit moment is er een collectieve zonnepanelenactie voor woningeigenaren in Amstelveen, waarvan de informatiebijeenkomst op 9 maart plaatsvindt. Meer informatie is te vinden op regionaalenergieloket.nl/amstelveen. Waar mogelijk wordt geprobeerd zonnepanelen te combineren met groen dak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie