Afbeelding
Pixabay

Snoei aangetaste grote paardenkastanje Oude Dorp

2 maart 2021 om 15:22 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De gemeente gaat woensdag 3 maart de grote paardenkastanje in het Oude Dorp naast de Dorpskerk uit veiligheid snoeien. Deze magnifieke en beeldbepalende kastanjeboom is al jaren ernstig aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Uit recent onderzoek blijkt dat takbreuk toeneemt en daarmee een onveilige situatie ontstaat.

Bomen met de kastanjebloedingsziekte zijn gevoelig voor takbreuk. Zieke bomen zijn aantrekkelijk voor schimmels die het hout verzwakken, wat de kans op takbreuk versterkt. Dit is bij deze kastanjeboom het geval. Daarom onderneemt de gemeente direct actie.

Uit onafhankelijk advies blijkt dat de boom eigenlijk gekapt moet worden. Vanwege het beeldbepalende karakter van deze boom probeert de gemeente de boom te behouden door snoei van de zwaarst aangetaste takken. Daarbij verwijdert de gemeente takken met oesterzwammen in zijn geheel en worden de zwaar door bloedingsziekte aangetaste takken ingekort. Andere uitzakkende takken worden flink ingekort om takbreuk te voorkomen. Zo kan de boom behouden blijven hoewel de fraaie groeivorm verloren gaat. De paardenkastanje wordt vanaf nu elk najaar grondig geïnspecteerd op veiligheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie