Het Bos is in elk jaargetijde voor veel Amstelveners een favoriete plek om te wandelen.
Het Bos is in elk jaargetijde voor veel Amstelveners een favoriete plek om te wandelen. Joop Touw

Motie VVD haalt meerderheid: Raad Amstelveen wil bos wel opsplitsen

19 februari 2021 om 16:28 Politiek

AMSTELVEEN Een ruime meerderheid van de raad heeft woensdag ingestemd met een VVD-motie, waarin wordt gevraagd te verkennen of Amstelveen eigenaar kan worden van een deel van het Amsterdamse Bos. Dat kan de helft zijn ten zuiden van de A9 of een deel dat direct aan woonwijken grenst, plus de Amstelveense Poel.

Het Amsterdamse Bos is nu eigendom van Amsterdam, maar ligt grotendeels op grond van Amstelveen. En hoewel veel Amstelveners vaak in het bos vertoeven, heeft de gemeente Amstelveen er niet veel te vertellen. De VVD is er niet blij mee dat er in het bos veel achterstallig onderhoud is. “Het nieuwe Bosplan 2020-2030 vermeldt wel een jaarlijks onderhoudstekort van 2,7 miljoen euro, maar maakt niet duidelijk hoe Amsterdam van plan is dat geld op te brengen,” aldus VVD-raadslid Janneke Leegstra, die de motie indiende. Zij wees erop dat Amstelveen sinds 2012 al enkele tonnen heeft bijgepast. “Amsterdam wil dat Amstelveen meer gaat meebetalen en stelt dat ook als voorwaarde voor meepraten over toekomstplannen, inrichting en beleid. Er worden nu verschillende constructies voor de zeggenschap in het bos onderzocht.” Liever dan samen verantwoordelijk te zijn voor het hele bos, prefereert de VVD opsplitsing, zodat Amstelveen haar deel naar eigen inzicht kan beheren. Wethouder Floor Gordon toonde zich positief om dit te onderzoeken. De motie haalde een meerderheid van 26 stemmen voor. Tegenstemmen kwamen van GroenLinks, BBA en SP.

BEZORGDHEID BBA stemde tegen uit bezorgdheid over mogelijke financiële gevolgen voor Amstelveen, die wellicht kunnen leiden tot besparingen op het groen in wijken en buurten. Welke vorm van samenwerking met Amsterdam er uiteindelijk ook uitrolt, BBA-raadslid Jacqueline Solleveld Olthof wilde dat op voorhand voorkomen en diende daarom een motie in met die strekking. Een meerderheid van de raad deelde die bezorgdheid echter niet en verwierp de motie met 24 stemmen tegen en 13 voor. BBA kreeg alleen CDA, GroenLinks en SP achter zich.

Edwin van der Waal (D66) diende een motie in om het Amsterdamse Bos uit te breiden. “Het inwonertal van Amstelveen en Amsterdam blijft maar groeien, zodat er meer behoefte is aan natuur- en recreatiegebieden,” zei hij. In zijn motie pleitte hij voor een verkennend onderzoek, in overleg met Amsterdam en Aalsmeer, naar uitbreidingen aan de randen van het bos. Mocht er onvoldoende ruimte zijn, dan zou ook gezocht kunnen worden naar meer groen elders op Amstelveens grondgebied. De motie haalde 29 ja-stemmen. Tegenstemmers waren AVA, BBA, ChristenUnie en SP.

TOILETTEN Het CDA kwam met een motie om de toiletten in het bos in een deel van het winterseizoen open te houden. “Veel toiletten zijn nu gesloten vanwege gevaar voor bevriezing en gebrek aan budget,” zei fractieleider Pier Rienks. “Het bevriezingsgevaar is in oktober, november en maart echter nagenoeg nihil.” Het CDA wilde daarom dat de toiletten in die maanden open gaan en dat wethouder Floor Gordon hierover overlegt met Amsterdam. Gordon beloofde dat te doen en beschouwde de motie als een steun in de rug. De motie haalde 32 stemmen voor. Alleen GroenLinks was tegen.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie