Bij beoordeling van giften aan bijstandsgerechtigden zijn de individuele omstandigheden volgens het college doorslaggevend.
Bij beoordeling van giften aan bijstandsgerechtigden zijn de individuele omstandigheden volgens het college doorslaggevend. Pixabay

Amstelveen gaat coulant om met incidenteel verstrekken boodschappen in bijstand

10 februari 2021 om 13:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen gaat coulant om met het incidenteel verstrekken van boodschappen aan inwoners in de bijstand. Dat meldt het college van B en W in antwoord op vragen van GroenLInks. De partij stelde de kwestie aan de orde naar aanleiding van recente commotie over een voorval in de gemeente Wijdemeren. Daar moest een vrouw met een een bijstandsuitkering die niet vermeld dat ze boodschappen van haar moeder kreeg, 7.000 euro terugbetalen. 

De vrouw kreeg sinds 2015 een uitkering en toeslagen. In 2018 bleek volgens Wijdemeren dat zij nauwelijks iets had uitgegeven aan levensonderhoud, maar ze kocht wel een auto en een motor. Ook vertelde ze niet dat ze in het buitenland was geweest. De opgelegde boete die de vrouw kreeg omdat ze boodschappen van haar moeder kreeg, leidde landelijk tot ophef.

LEVENSONDERHOUD Het college van B en W van Amstelveen laat weten coulant om te gaan met het incidenteel verstrekken van boodschappen. ‘Een bijstandsuitkering wordt door de centrale overheid gezien als voldoende om in het levensonderhoud te voorzien. Helaas is dat niet altijd de praktijk, verklaart het college. ‘Het structureel, wekelijks, krijgen van boodschappen wordt door de wet in principe als inkomen gezien omdat de bijstandsnorm daarin voldoet. Het lijkt ons echter niet passend om daar op te handhaven,’ aldus B en W van Amstelveen in antwoord op de vragen van GroenLinks.

INDIVIDUELE OMSTANDIGHEDEN Bij beoordeling van giften aan bijstandsgerechtigden zijn de individuele omstandigheden volgens het college doorslaggevend. ‘Wij laten op jaarbasis 1.000 euro vrij aan giften. Er is sprake van een gift als iemand iets ontvangt van een persoon of een instelling. Een gift heeft doorgaans een incidenteel en geen structureel karakter. Of die meetelt als ‘middel’, en dus eventueel in mindering wordt gebracht op de uitkering, is per situatie verschillend en zal altijd individueel beoordeeld moeten worden,’ aldus het college. 

BESTEDINGSNIVEAU Giften vallen volgens het college onder de informatieplicht, maar er vindt geen actieve controle plaats. Bij de beoordeling wordt onder andere gekeken wat het doel is. Als de gift betrekking heeft op kosten waar de uitkering al voorziet, is dat een aanwijzing dat die als middel moet worden aangemerkt. Is de gift bestemd voor specifieke kosten, zoals bijvoorbeeld een eenmalige verstrekking van een koelkast of wasmachine, dan kan deze vaak buiten beschouwing gelaten worden. Daarnaast is het belangrijk dat het bestedingsniveau van betrokkene nog wel verenigbaar is met de bijstand. Wordt het bestedingsniveau hoger, dan is de gift over het algemeen aan te merken als middel. De individuele omstandigheden zijn hierbij doorslaggevend,’ aldus B en W.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie