Impressie van de bunker.
Impressie van de bunker. Gemeente Amstelveen

Werk bij bunker begonnen: ‘geen reden om restauratie stil te leggen’

7 februari 2021 om 15:00 Historie

AMSTELVEEN Aan de Wolfert van Borsselenweg is begonnen met het verwijderen van het groen rond de bunker in het kader van een opknapbeurt van het uit de Tweede Wereldoorlog daterende bouwwerk nabij de Pauluskerk. Na de opknapbeurt moet de bunker bijdragen aan het vertellen van het verhaal van de geschiedenis van Amstelveen in de Tweede Wereldoorlog, bijvoorbeeld door er schoolklassen te ontvangen.

KRAP Raadslid Ruud Kootker (BBA) vroeg zich donderdag in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) echter af hoe je op een krappe oppervlakte van 25 vierkante meter een schoolklas kwijt kunt en of scholen wel belangstelling hebben de bunker in hun lesprogramma op te nemen. Kootker houdt de bunker liever gesloten, al kan die wel zodanig hersteld worden dat aan de buitenkant het karakter van het bouwwerk goed zichtbaar is, met aanvullend een informatiebord.

GROEN KOMT TERUG Wethouder Herbert Raat ziet geen reden om de restauratie stil te leggen. Vergunningprocedures zijn al eerder afgerond. “De bunker blijft gesloten voor onderwijs en bezoekers totdat de educatieve functie praktisch uitgevoerd kan worden,” zei hij. “Daarvoor schakelen we partners in als het CIDI, het Verzetsmuseum en de Vereniging Historisch Amstelveen. Het groen dat nu moet wijken, komt allemaal terug. Inderdaad, een hele schoolklas kan er niet in, maar het gaat erom dat schoolkinderen kennis kunnen nemen van wat hier in de oorlog is gebeurd. Verder gaan we het beheer goed organiseren.” Dat laatste moet voorkomen dat er door bezoeken zwerfvuil in de omgeving belandt en er overlast ontstaat. Veelal zullen scholieren per fiets komen, soms ook met een bus. “We gaan met omwonenden in overleg om dat allemaal op een goede manier te regelen,” aldus Raat.

Eerder hebben omwonenden tot aan de Raad van State vergeefs geprocedeerd om de bunker gesloopt te krijgen. De gemeente daarentegen heeft de bunker op advies van de gemeentelijke monumentencommissie uitgeroepen tot monument. 

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie