Afbeelding
Archief
UPDATE

Vijf mensen aangehouden voor datadiefstal bij GGD

2 februari 2021 om 18:02 Misdaad

AMSTELVEEN De politie heeft tot nu toe vijf mensen aangehouden in het onderzoek van het cybercrimeteam van Midden-Nederland naar de verkoop van persoonsgegevens uit de systemen die de GGD gebruikt voor de Covid-19 testen. Dinsdag hield de politie al de derde verdachte aan in verband met het datalek bij de GGD. Het gaat om een 25-jarige man uit Amstelveen. Woensdag 3 februari werd nog een 22-jarige man uit Heiloo aangehouden en vandaag, donderdag 4 februari, volgde de aanhouding van een vijfde verdachte, een 21-jarige man uit Rotterdam. 

Eerder zijn al twee medewerkers, een 23-jarige man uit Alblasserdam en een man van 21 jaar uit Heiloo, aangehouden omdat ze privégegevens zouden hebben verhandeld van mensen die zich op corona hadden laten testen. De twee werkten op een callcenter van de GGD.

De GGD meldde eind vorige week dat nog meer mensen waren aangehouden, maar kwam daar later op terug. In een verklaring meldde de instantie vrijdag dat “toen bekend werd dat er persoonsgegevens buiten onze ‘poorten’ terecht waren gekomen - direct twee mensen zijn gearresteerd. En afgelopen week nog meerdere”. Die laatste zin is vervolgens verwijderd.

Bij het datalek, dat ontdekt werd door RTL Nieuws, zijn onder meer adresgegevens, telefoonnummers en burgerservicenummers (bsn) gestolen. Volgens RTL Nieuws werd de GGD al maanden voor de datadiefstal gewaarschuwd door eigen medewerkers over de kwetsbaarheden rondom de coronasystemen. Deze zorgen zouden door leidinggevenden zijn weggewuifd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie