De werkzaamheden in de Dorpsstraat zijn begonnen.
De werkzaamheden in de Dorpsstraat zijn begonnen. Marnix L.

BBA steunt noodoproep bewoners Oude Dorp

1 februari 2021 om 18:20 Politiek

AMSTELVEEN Burgerbelangen Amstelveen (bbA) steunt de noodoproep, die de bewoners van het Oude Dorp hebben gestuurd aan het gemeentebestuur en aan de leden van de gemeenteraad. De bewoners ondersteunen de doelstellingen van de gemeente om het Oude Dorp bereikbaar en leefbaar te houden maar er loopt wel een bezwaarprocedure tegen de maatregelen van het Verkeersbesluit. Volgens de bewoners leiden die maatregelen tot een verslechtering van de bereikbaarheid en leefbaarheid. ‘De gemeente is echter al gestart met de herinrichting en sorteert hiermee voor op een door haar gewenste uitkomst van deze procedure’, meldt BBA. Het hele bericht is hier te vinden.

BBA vindt dat de gemeente het vertrouwen van de bewoners schaadt. Temeer omdat de bewoners meerdere variaties voor oplossingen hebben aangedragen. Hier is echter niets mee gedaan, zegt de partij. ‘Alle bewoners en ondernemers steunen de doelstellingen van de gemeente om het Oude Dorp Veilig en Leefbaar te houden. Ook de uitgangspunten om het doorgaand verkeer in de spits te weren en het verhogen van het verblijfsklimaat, de verkeersveiligheid, de bereikbaarheid en leefbaarheid worden gedeeld.’ Echter, bewoners hebben onoverkomelijke bezwaren tegen de, volgens hen, disproportionele maatregelen die zijn opgenomen in het verkeersbesluit Oude Dorp, meldt BBA. ‘De bewoners stellen dat nu al werkzaamheden worden uitgevoerd terwijl de bezwaarprocedure tegen het verkeerscirculatieplan nog loopt. Terwijl er nog discussie is over de richtlijnen en het parkeren vrezen de bewoners dat er geen weg meer terug is. 

Burgemeester Poppens had afgelopen woensdag voor de derde keer een gesprek met bewoners. Maar ook dit gesprek leverde niets op volgens BBA en werd ervaren als zeer teleurstellend. “Een fijne man om mee te praten, maar er komt geen actie uit die het verschil maakt”, zo lieten bewoners aan BBA weten. De burgemeester heeft aangegeven er in politiek opzicht niet bij betrokken te willen worden. Wel was hij bereid een van de betrokken ambtenaren te laten uitzoeken wat de te volgen procedures zijn bij de herinrichting van het Oude Dorp en de bewoners daarover te informeren. ‘Maar feitelijk verandert dit niks aan de huidige situatie en neemt de onrust eerder toe’, aldus BBA.

VERTROUWEN De lijst van klachten is aanzienlijk en uit alles blijkt, dat de bewoners het vertrouwen in de verantwoordelijk VVD-wethouder verloren hebben, meldt de partij. Zo zou de wethouder hebben toegezegd de uitvoering te staken zo lang de bezwaarprocedure tegen het verkeersplan nog loopt. ‘Die toezegging is niet nagekomen, want de werkzaamheden gaan gewoon door, er verdwijnen nog meer parkeerplaatsen en de herbestrating van de enkele rijrichting vordert gestaag. De Dorpsstraat en de Stationsstraat worden nu opnieuw bestraat conform het verkeersbesluit met afsluiting en het verdwijnen van vele parkeerplaatsen, terwijl hier vanwege de bezwaarprocedure nog geen definitieve beslissing over genomen is.’ De bewoners vrezen dat nu een voor hen gunstige beslissing in de bezwaarprocedure niet meer mogelijk is, meldt BBA. ‘Het gedane werk aan de inrichting zal niet meer worden teruggedraaid. En al het werk dat de bewoners hebben geïnvesteerd om te komen tot een alternatief plan dat wel rekening houdt met alle belangen van de winkeliers, horeca, burgers en doelstellingen van de gemeente op een proportionele manier is dan verloren, denken de bewoners.’

WOB Burgerbelangen Amstelveen is in het bezit van een lange lijst van bewoners en winkeliers, die de bezwaren tegen de herinrichting delen. BBA meldt ook in het bezit te zijn van diverse stukken en verslagen waaruit blijkt dat de betrokken partijen niet of onvoldoende zijn gehoord, dan wel gepasseerd. BBA: ‘Interessant is dat hieruit blijkt dat voor stukken die werden opgevraagd in het kader van de Wet Openbaar Bestuur (WOB) door de gemeente bedragen werden gevraagd van 1.600 en 3.200 euro, zijnde de kosten voor het weglakken van de tekst. Iets wat totaal tegen de geest van de WOB in gaat. Zo kan de burger haar overheid niet meer controleren.’

Wat voor BBA beklemt is dat bewoners vinden dat afspraken en toezeggingen door de VVD-wethouder niet worden nagekomen. ‘Mede daardoor is het gevoel gaan overheersen dat over de hoofden en ruggen van betrokkenen het plan van de gemeente hoe dan ook wordt doorgedrukt. De partij concludeert dat het vertrouwen in de gemeente en de wethouder is verdwenen. ‘De bewoners zijn niet gehoord of gezien, ondanks dat zij op allerlei manieren hun flexibiliteit en bereidheid tot compromissen hebben getoond. De wethouder faalt op het punt van verbinden, het bij elkaar brengen van partijen en het oog hebben voor alternatieve en creatieve oplossingen’, aldus BBA.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie