Afbeelding
Foto: René de Leeuw

Blog wethouder Raat: Doe maar een onderzoek

22 januari 2021 om 09:08 Politiek

AMSTELVEEN Via moties worden vaak onderzoeken aangevraagd. Die zijn echter niet gratis. Wethouder Raat schreef er een blog over.

‘Afgelopen november en december zijn er maar liefst negentien moties aangenomen tijdens drie raadsvergaderingen. Veertien keer werd er gevraagd om een onderzoek. ‘Doe maar een onderzoek’ is makkelijk opgeschreven, maar al die onderzoeken zijn niet gratis. Daarom gaan we in 2021 aan de gemeenteraad financieel inzichtelijk maken wat de kosten zijn voordat zij beslissen.
Zeker in een jaar waarin verkiezingen plaatsvinden, zie je dat politieke partijen zich vaker willen profileren door middel van moties. Op zich prima natuurlijk, maar we moeten erbij stilstaan dat dit niet vrijblijvend is en kosten met zich meebrengt.

Als je het gaat doorrekenen kom je met jaarlijks minimaal acht raadsvergaderingen en gemiddeld vijf aanvragen voor onderzoeken per keer op veertig onderzoeken per jaar. Er moeten hiervoor vaak externen ingehuurd worden, omdat de ambtelijke capaciteit er niet is of omdat onze organisatie het specialisme niet in huis heeft. Een onderzoek kost al snel 10.000 euro of meer.

Door moties financieel inzichtelijk te maken door er een financiële paragraaf aan te hangen, kan iedereen zien wat het kost. Dit kan een eyeopener zijn. De gemeenteraad kan vooraf zien hoeveel de uitvoering van een onderzoek kost voordat ze hier ‘ja’ of ‘nee’ op zeggen. Op die manier kan er een weloverwogen beslissing genomen worden.

De gemeente Amstelveen is net als vorig jaar uit de bus is gekomen als financieel de meest gezonde gemeente van alle middelgrote gemeenten (50.000 tot 100.000 inwoners). Dit bleek vorige week uit de BDO-benchmark Nederlandse gemeenten 2021 van BDO Accountants & Adviseurs.

Amstelveen krijgt van BDO het hoogste rapportcijfer, een tien. Dit is een score die we graag willen behouden. Want op die manier hebben we voldoende geld om onze voorzieningen op peil te houden en inwoners en ondernemers te steunen als zij hulp nodig hebben (lees hier). De kosten van moties voordat ze besproken worden financieel inzichtelijk maken, zal zeker helpen om financieel gezond te blijven.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie