Afbeelding
Aad van Paassen

Natuurgidsenopleiding begint in oktober 2021, aanmelden voor 1 mei

20 januari 2021 om 07:15 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Wie hartstochtelijk veel van natuur houdt en dat enthousiasme wil overdragen op anderen, kan dat doen door de natuurgidsenopleiding te volgen. In anderhalf jaar leert de cursist uitvoerig over planten, dieren, landschap en duurzaamheid. Daarnaast wordt ook geleerd hoe kennis en passie kan worden overgebracht op anderen. 

De lessen zijn binnen én buiten. De opleiding is een gezonde mix van denken en doen, zelfstudie en onderzoek in groepjes. 

NATUURGIDSEN NODIG De lockdowns zijn dragelijker als je kunt ‘ontsnappen’ in de natuur, zeggen drie op de vijf Nederlanders. Ook het beschermen en uitbreiden van de natuur vindt driekwart van belang. Uit onderzoek blijkt keer op keer: natuur maakt gelukkig. Daardoor is er sterke behoefte aan gidsen die de natuur dichterbij kunnenbrengen. IVN Natuureducatie heeft dit als specialiteit. Daarom leidt IVN vrijwilligers op die excursies willen geven en andere natuuractiviteiten organiseren. 

Wie geïnteresseerd is kan zich nu aanmelden. Begin mei 2021 is er een informatiebijeenkomst over de natuurgidsenopleiding. Aanmelden als geïnteresseerde kan via het formulier op de website van IVN. Er wordt dan bericht gestuurd over waar en wanneer de bijeenkomst is.

ERKEND DIPLOMA IVN Amsterdam, Amstelveen en Twiske organiseren de opleiding gezamenlijk, daardoor is er een groot team van docenten met diverse specialisaties. Zo krijgen deelnemers bijvoorbeeld les van een vogelaar, boomkundige en insectoloog. En ze leren een excursie te leiden, groepen te begeleiden en andere natuuractiviteiten te organiseren. Ook voeren ze opdrachten uit, thuis en in de natuur. Ten slotte doen ze examen en als de opleiding goed is afgerond, ontvangen ze een landelijk erkenddiploma.

INTENSIEF De cursus duurt 18 maanden: van oktober 2021 tot mei 2023. Er zijn in totaal twintig theorielessen en dertig praktijkbijeenkomsten. Ook zijn er twee studieweekends in een natuurgebied verder van Amsterdam. Reken op ongeveer vier à vijf studie-uren per week.

Er is eens in de drie weken les: dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur en zaterdag of zondag van 10.00 tot 13.00 uur. De theorieavonden zijn op een centrale locatie in Amsterdam, de praktijklessen in natuurgebieden in of dichtbij Amsterdam, Amstelveen en het Twiske. Alle locaties zijn te bereiken met ov en fiets.

TOELATING Voorkennis is niet nodig, interesse in de natuur en enthousiasme wel. Tijdens de informatieavond kunnen belangstellenden zich opgeven voor een toelatingsgesprek met het opleidingsteam. Wie de natuurgidsenopleiding gaat volgen,  wordt lid van IVN en tekent een intentieverklaring. Daarmee geeft de cursist aan bij een IVN-afdeling aan de slag te gaan. Naast gidswerk kunnen dat ook bestuurlijke of organisatorische taken zijn, zoals promotie. Aanmelden kan tot 1 mei 2021 via: Interesseformulier IVN-Natuurgidsenopleiding| IVN

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie