Michel Becker: "Het thuiswerken levert voor ouders grote druk op."
Michel Becker: "Het thuiswerken levert voor ouders grote druk op." René de Leeuw

AVA: ouders schoolgaande kinderen ondersteunen door inzet van huiswerkbuddy’s

18 januari 2021 om 11:00 Onderwijs

AMSTELVEEN Actief voor Amstelveen (AVA) stelt schriftelijke vragen aan het college van B en W over de problemen van gezinnen door de sluiting van de scholen. De partij stelt voor om uit het eerder gereserveerde Noodfonds Corona, budget te reserveren voor ondersteuning door huiswerkbegeleiding.

Door de huidige en mogelijke langere lockdown, zijn de scholen dicht. ‘Vooral ouders met jonge kinderen op de basisschool komen hierdoor in problemen’, meldt fractievoorzitter Michel Becker. ‘Het thuiswerken levert voor ouders grote druk op. Er ontstaan niet alleen conflicten met de eigen werkgever of opdrachtgever, maar ook veel spanning in de relationele sfeer en mogelijk een kind-onvriendelijke thuissituatie met een voedingsbodem voor huiselijk geweld. Scholen blijven voorlopig nog gesloten, leraren zijn beperkt inzetbaar, de lockdown is wederom verlengd en er is geen perspectief dat deze situatie spoedig zal veranderen. Actief voor Amstelveen vindt dat ouders tijdens de coronacrisis niet alleen veel lof maar ook ondersteuning verdienen bij de huiswerkbegeleiding die zij geven. Dat is onontbeerlijk om kinderen niet op achterstand te laten raken.’

STUDENTEN Huiswerkondersteuning zou door studenten kunnen worden gegeven, oppert de partij. Uiteraard met inachtneming van alle RIVM-regels. Veel studenten bevinden zich momenteel in een sociaal isolement en kunnen zelf niet naar les of college. Vrijwilligersorganisatie Amstelveenvoorelkaar zou mogelijk voor de organisatie van de begeleiding en het toezicht op de ondersteuning kunnen zorgen. ‘Er is al contact geweest met Frans Huissen en deze staat hier positief in. Je zou hierbij kunnen denken aan een vrijwilligersvergoeding van ongeveer 5 euro per uur, met een maximum van 8 uur per huishouden per week en deze vergoeding loopt via Amstelveenvoorelkaar. Amstelveenvoorelkaar ontvangt dan van de gemeente uit het Noodfonds Corona financiële compensatie voor de gemaakte kosten voor administratie en bemiddeling, alsmede budget om studenten de aantoonbare lesuren uit te betalen’, aldus Becker.

Voor een succesvolle uitvoering van dit plan moeten betrokken partijen snel om de tafel en een convenant opstellen met voorwaarden voor deelneming aan dit project door studenten en ouders, vindt de partij. 

VRAGEN Actief voor Amstelveen stelt daarom de volgende vragen aan het college: 1. Herkent het college zich in de noodsituatie waarin gezinnen met schoolgaande kinderen zich bevinden en is deze het met AVA eens dat hier met spoed iets aan gedaan moet worden. 2. Staat het college positief in het voorstel om uit het Noodfonds Corona, gelden beschikbaar te stellen voor de aanstelling van huiswerkbuddy’s (bedrag is afhankelijk van vraag en aanbod) 3. Wil het college met grote spoed met Amstelveenvoorelkaar in overleg, hoe dit alles te realiseren. 

‘Mogelijk kan in samenspraak met Amstelveenvoorelkaar ook een try-out gestart worden met een social buddy. Deze kan tegen een vrijwilligersvergoeding een aantal uren ondersteuning geven bij gezinnen met kinderen’, aldus fractievoorzitter Michel Becker.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie