De eerste sneeuwpoppen werden vanmiddag al gesignaleerd.
De eerste sneeuwpoppen werden vanmiddag al gesignaleerd. Jaschenca Warmerdam

Wit landschap in westelijke helft Nederland

16 januari 2021 om 18:02 Overig

[NOORD-HOLLAND In de westelijke helft van het land heeft sneeuw het landschap op grote schaal wit gekleurd, meldt Weeronline. De sneeuwval begon vanmiddag in Zeeland. Daar ligt inmiddels een laag van 2 centimeter, maar neemt de sneeuwval alweer af. In de rest van het land zal op veel plaatsen ook circa 2 centimeter vallen, regionaal iets meer.

In de komende uren verplaatst het zwaartepunt van de sneeuwval zich naar het oosten van het land. Ook daar wordt volgens Weeronline 1 tot 3 centimeter verwacht, misschien lokaal nog iets meer. Later in de avond wordt het tijdelijk droog. Komende nacht wordt een tweede neerslaggebied verwacht. Dit kan vooral in het oosten van het land sneeuw opleveren, maar ook ijzel is mogelijk. Weersite Weer.nl verwacht zelfs een sneeuwpak van 2 tot 5 centimeter. Bij het KNMI geldt code geel in heel het land wegens de sneeuwval. Het verkeer moet rekening houden met gladheid.

Grootschalige sneeuwval waarbij in minstens de helft van het land 1 centimeter of meer sneeuw ligt, wordt steeds zeldzamer. Sinds 1956 wordt dagelijks bijgehouden of er een sneeuwdek ligt. Halverwege de vorige eeuw telde ons land nog jaarlijks twaalf dagen met grootschalige sneeuwval, maar inmiddels zijn daar nog maar vijf dagen van over, aldus Weeronline.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie