Stieneke Kruijer
Stieneke Kruijer GroenLinks

Amstelveen: Maak meer werk van het ‘Uitdaagrecht’

16 januari 2021 om 13:58 Lokaal Deel je nieuws

Het recht om uit te dagen, ook wel Right to Challenge (RtC) genoemd, is het recht van een groep bewoners om taken uit te voeren die tot nu toe door de gemeente worden uitgevoerd. De burgers geven dan aan dat ze bepaalde taken anders, beter, slimmer en/of goedkoper kunnen doen. Geld dat met zo’n taak gemoeid is, wordt vervolgens overgeheveld naar de initiatiefnemers. Alleen taken die volledig tot een lokale bevoegdheid behoren, mogen uitgedaagd worden.

Met dit recht verandert de relatie tussen gemeente en inwoner. De gemeente is niet meer allesbepalend, de inwoners krijgen meer invloed en zeggenschap over hun eigen leefomgeving. Dit vergroot het vertrouwen in de lokale democratie. Het recht om uit te dagen stimuleert burgers na te denken over publieke taken en oplossingen.

In het verkiezingsprogramma van GroenLinks Amstelveen was Right to Challenge een belangrijk actiepunt en tot grote tevredenheid van raadslid Stieneke Kruijer is het eerste RtC-project vorig jaar in Amstelveen gestart in Elsrijk. ‘Als burgers denken een bepaalde taak beter te kunnen uitvoeren, geef ze dan het recht, de verantwoordelijkheid en het vertrouwen. Een vitale democratie is een democratie waarbij burgers zich gehoord voelen.’ 

Maar bij dit ene project moet het niet blijven. GroenLinks Amstelveen heeft zich voorgenomen om in 2021 de aandacht voor RtC prominent op de agenda te zetten. Er zijn hiervoor geen landelijke regels vastgesteld, dus de raad moet zelf de kaders bepalen. Vragen die beantwoord moeten worden zijn o.a.: voor welke beleidsterreinen en taken geldt RtC; hoe is de procedure voor indienen en besluiten over een uitdaging; kunnen alleen bewoners een RtC indienen of ook maatschappelijke organisaties. En natuurlijk moet de raad bij ieder project onderzoeken of het belang van alle betrokkenen goed is afgewogen. Behalve voor de raadsleden is er ook werk aan de winkel voor wethouder en ambtenaren. Burgers bevoegdheden geven via RtC heeft gevolgen voor het gemeentelijke werkproces. Dat vereist bij de gemeente een omslag in denken over de relatie met bewoners. Om dit recht voor iedereen bereikbaar te maken, is ondersteuning vanuit het ambtelijk apparaat onmisbaar. 

Inmiddels is in 130 gemeenten het Uitdaagrecht realiteit geworden. Soms gaat het om het beheren van een park of een sporthal. Maar het kan ook gaan om de energievoorziening. Kortom, mogelijkheden te over. GroenLinks daagt bewoners uit om met plannen en initiatieven te komen. Amstelveen is tenslotte van ons allemaal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie