Afbeelding
Michel van Bergen

Rechter buigt zich over verplaatsen actie tegen kabinet van Amstelvener Michel Reijinga

14 januari 2021 om 18:25 Overig

AMSTERDAM/AMSTELVEEN De beslissing om een demonstratie zondag tegen het kabinetsbeleid te verplaatsen naar het Amsterdamse Westerpark, ligt vrijdag bij de bestuursrechter. De organisatie van het protest, ‘Nederland in verzet, weg met dit kabinet’, heeft een kort geding aangespannen omdat ze het er niet mee eens is dat ze niet terecht kan op het Museumplein en dat er maximaal vijfhonderd mensen bij mogen zijn. 

Michel Reijinga uit Amstelveen is de organisator. van de demonstratie Hij organiseerde eerder al een wekelijkse protestmars tegen het kabinet, onder meer vanwege de coronamaatregelen. “Er zijn zo veel dingen die al jaren niet goed gaan. Dit kabinet mag nooit meer terugkeren”, zo liet hij aan AT5 weten. Op Facebook hebben ruim vierduizend mensen aangegeven dat ze de demonstratie zondag gaan bezoeken.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, Openbaar Ministerie en politie) heeft toestemming gegeven om de demonstratie in het Westerpark te houden, omdat extra toeloop hier beter is te voorkomen. Afgelopen zondag moest een demonstratie tegen fascisme ook uitwijken naar het Westerpark.

Volgens de veiligheidsregio zijn de beperkingen nodig om coronabesmettingen te voorkomen. Duizenden mensen hebben al via social media aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn in de demonstratie. Door de manifestatie wel door te laten gaan, respecteert de driehoek het grondwettelijk recht om te demonstreren, aldus de veiligheidsregio.

De actiegroep ‘Nederland in verzet, weg met dit kabinet’ heeft kritiek op het kabinet Rutte. Verwacht wordt dat ook aanhangers van de actiegroep Viruswaarheid aanwezig zullen zijn. De bijeenkomst is van 14.00 uur tot 16.00 uur. Reijinga heeft ook al een andere demonstratie aangemeld. ‘Zondag 21 maart, weg met Femke Halsema.’ 

De Driehoek doet het dringende verzoek aan iedereen buiten de regio Amsterdam om niet naar de demonstratie komen. “Reisbewegingen zijn een groot risico voor de volksgezondheid. Deelnemers wordt aangeraden om zondag de sociale mediakanalen van gemeente en politie te volgen, zodat een te grote toestroom kan worden voorkomen. Het is van groot belang om thuis te blijven bij verkoudheid of andere ziekteverschijnselen”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie